Bredkantskinnbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bredkantskinnbaggar
20050515-003-coreus-marginatus.jpg
En bredkantskinnbagge av arten Coreus marginatus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
FamiljBredkantskinnbaggar
Coreidae
Vetenskapligt namn
§ Coreidae
AuktorLeach, 1815
Hitta fler artiklar om djur med

Bredkantskinnbaggar (Coreidae) är en familj i insektsordningen halvvingar. Familjen innehåller omkring 1 800 kända arter, uppdelade på ungefär 250 olika släkten.

Bredkantskinnbagge av okänd art från Panama

Bredkantskinnbaggar finns över större delen av världen, men det största antalet arter finns i tropikerna. I Sverige finns 10 arter. Många arter har en genomsnittlig kroppslängd på runt 15 millimeter, men de största arterna kan bli upp till 40 millimeter.

Kännetecknande för familjen är att många arter har en mer eller mindre bred, utstående kant längs kroppen. Många arter har också bladliknande flikar på benen. Vissa arter, särskilt i varmare delar av världen, är klart färgade. De flesta är dock mer diskret kamouflagefärgade i brunaktiga, gulgrå eller grågröna nyanser.

Mundelarna är stickande och sugande och djuren livnär sig främst på växtsaft, vanligen från frön men också från frukter. Som andra halvvingar har bredkantskinnbaggarna ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Frej, Ossiannilsson. Skinnbaggar, bladlöss och andra småinsekter: Naturguide i färg om dessa insekters utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1985. ISBN 91-86448-09-9.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]