Bremen (delstat)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Freie Hansestadt Bremen
FlaggaVapen
Freie Hansestadt Bremens flagga.Freie Hansestadt Bremens vapen.
Karta
Tyskland med Freie Hansestadt Bremen markerat.
Freie Hansestadt Bremen på kartan över Tyskland.
Snabbfakta
HuvudstadBremen
Yta404 km²
Folkmängd660 999 (2012-04-30)
Befolkningstäthet1 636 invånare/km²
ISO 3166-2DE-HB
Webbplatswww.bremen.de
Politik
MinisterpresidentCarsten Sieling (SPD)
Styrande partierSPD och Bündnis 90/Die Grünen
Mandatfördelning i
Bremens borgerskap (83 ledamöter)
SPD 30
CDU 20
Bündnis 90/Die Grünen 13
Die Linke 8
FDP 6
LKR 3
Fraktionslös 3
Senaste val10 maj 2015
Nästa val2019
Representation i förbundsrepubliken
Röster i Förbundsrådet3

Bremen, officiellt Freie Hansestadt Bremen, är ett förbundsland (delstat) i norra Tyskland. Delstaten består av två städer, Bremen och Bremerhaven, separerade från varandra och omgivna av den större delstaten Niedersachsen. Den är Tysklands enda icke-sammanhängande delstat. Förbundslandet Bremen har 682 000 invånare[när?] och är både till befolkningen och ytan, 404 kvadratkilometer, det minsta av Tysklands 16 förbundsländer.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Bremens borgerskap är den lagstiftande parlamentariska församlingen i förbundslandet, med 83 ledamöter varav 68 från Bremen och 15 från Bremerhaven. De två städerna utgör separata stadskommuner inom delstaten. De 68 ledamöterna av Bremens borgerskap från Bremen utgör även stadens stadsfullmäktige på kommunal nivå, medan Bremerhaven har ett separat valt stadsfullmäktige.

Delstatsregeringen, senaten, leds av Bremens borgmästare som är senatspresident, det vill säga regeringschef. Sedan 2015 leds förbundslandets regering av Carsten Sieling (SPD).

Bremen har med endast 2 kommuner inga sekundärkommuner (Kreise) inom delstaten. Bremen har 3 röster i Tysklands förbundsråd, som avges av den regerande koalitionen i Bremens senat.

SPD har traditionellt varit starkaste parti i Bremens politik och alla senatspresidenter sedan ockupationen efter andra världskriget har varit socialdemokrater.

Historia[redigera | redigera wikitext]

För stadens och områdets historia, se Bremen.

Fria Hansestaden Bremen konstituerades i sin nuvarande form som tyskt förbundsland efter andra världskriget. Staden Bremen tillhörde den amerikanska ockupationszonen, medan Wesermünde i nuvarande Bremerhaven tillhörde brittiska ockupationszonen från 1945 fram till 1947 och därefter den amerikanska zonen. Bremen fick sin nuvarande författning 1947 och blev ett av Tysklands förbundsländer när Västtyskland bildades 1949.

Bremens flagga[redigera | redigera wikitext]

Bremens flagga kallas ibland skämtsamt för Speckflagge eftersom den liknar bacon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]