Brokig kardinal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brokig kardinal
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
RosebreastedGrosbeak08.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
UnderordningEupasseres
FamiljKardinaler
Cardinalidae
SläktePheucticus
ArtBrokig kardinal
P. ludovicianus
Vetenskapligt namn
§ Pheucticus ludovicianus
Auktor(Linnaeus, 1766
Utbredning
Rose-breasted Grosbeak-rangemap.gif
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brokig kardinal[2] (Pheucticus ludovicianus) är en stor fröätande amerikansk tätting inom familjen kardinaler.[3]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Den adulta brokiga kardinalen är cirka 19 cm lång och väger cirka 47 gram. Den har mörk ovansida, ljus undersida och en mycket grov ljus näbb. Hanen har svart huvud, vingar och ovansida och ett klart rödrosa område på bröstet. Den svarta vingen har vita vingband och en rosaröd kant. Honan har grå ovansida, vit tygel, streckad undersida och gulaktiga vingkanter. Dess sång låter som en välpolerad variant av vandringstrasten (Turdus migratorius). Dess lockläte är ett skarpt pink.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Brokig kardinal häckar i stora delar av Kanada och östra USA. Den flyttar vintertid söderut till ett område från södra Mexiko i norr, söderut genom Centralamerika til Peru och Venezuela.

Utbredningsområde (gult = sommarkvarter, blått = vinterkvarter, orange = hela året)

Fågeln är en sällsynt gäst i Västeuropa, med i särklass flest fynd från Azorerna, Storbritannien och Irland.[4]

Brokig kardinal är mycket nära släkt med den mer västliga svarthuvade kardinalen (Pheucticus melanocephalus). Hybrider är vanliga där deras utbredningsområden möts.

Brokig kardinal i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har det gjorts två fynd av brokig kardinal som ansetts ha tagit sig till Sverige på naturlig väg. Den 10 oktober 1988 ringmärktes en förstaårshane (1k) vid HoburgenGotland och i byn Mårdsjö utanför Backe, Strömsunds kommun kommun observerades och fotograferades ett exemplar (2k) i slutet av april 2009.[5] Utöver det sågs även en hane i maj 1992 i Umeå, men den uppträdde mycket oskyggt. Det har därför bedömts att den har ett förlutet som burfågel.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Brokig kardinal häckar i områden med öppna lövskogar. Honan och hanen bygger tillsammans sitt bo av kvistar, ibland så löst byggt att man kan se de lagda äggen underifrån.[6] Honan lägger ett till fem ägg, men båda könen ruvar, hanen ofta dagtid och honan på kvällen och natten.[6] När de byter ruvningspass sjunger de tyst för varandra.[6] Fågeln födosöker i buskar och träd efter insekter, frön och bär. Ibland fångar den även insekter i flykten.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad.[1] IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till 4,1 miljoner individer.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Delar av artikeln är en översättning från engelska wikipedias artikel Rose-breasted Grosbeak där följande källor anges:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Pheucticus ludovicianus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-02-01
  4. ^ Tarsiger.com Fynd av brokig kardinal i Västpalearktis
  5. ^ Brokig kardinal Arkiverad 15 november 2017 hämtat från the Wayback Machine., Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.
  6. ^ [a b c d] Rose-breasted Grosbeak Faktablad om brokig kardinal på allaboutbird.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]