Brottby kvarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brottby kvarn, april 2011.
Brottby kvarnstuga, maj 2013.

Brottby kvarn är en väderkvarn i tätorten Brottby i Vallentuna kommun. Kvarnen uppfördes på 1870-talet och är av en ovanlig typ som kallas ”skenkvarn” som liknar paltrockkvarnen, där kvarnhuset står vridbart på järnhjul som löper på en cirkulär skena. Det är en av de få bevarade i sitt slag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Brottby kvarn står på ett gravfält från yngre järnåldern (ca 500-1100 e Kr) intill den forntida vattenvägen Långhundraleden. På 1870-talet byggdes denna ovanliga kvarn av Brottby gårds ägare. Från kvarnen fram till gården var vägen kantad av en allé. Kvarnen har sex vingar och står på hjul som rullar på en skena. Anordningen gör det möjlig att, liksom vid stubbkvarnen, vrida hela byggnaden till önskad vindrikning. Typen kallas även ”skenkvarn” som bara har funnits i Uppland. Vindflöjeln bär årtalet 1905, troligen renoverades kvarnen det året men driften lades ned redan mot slutet av 1910-talet.

På 1960-talet hade kvarnen kommit i kommunens ägo. Byggnaden är idag välbevarad efter flera restaureringar, den senaste genomfördes av Össeby hembygdsförening och avslutades år 1993 efter tre års arbete. I maj 2013 var dock vingarna nertagna. Vid kvarnen står även en kvarnstuga som troligen också byggdes på 1870-talet. Den ägs och förvaltas idag som hembygdsgård för Össeby hembygdsförening.

Detaljer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]