Buda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyskt märke med namnet "Ofen"
Historiskt statsvapen

Buda (tyska: Ofen, turkiska Budin) är den västra delen av staden Budapest i Ungern, belägen på Donauflodens västra bankar. Namnet togs från Bleda, hunnisk regent, vars namn också är Buda på ungerska.[1][2][3]

Buda utgör ungefär en tredjedel av Budapests territorium, och är till skillnad från Pestsidan kuperat. Bland sevärdheterna finns Buda slott och Citadella.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Buda går tillbaka på en romersk koloni Aquincum (den vattenrika), anlagd på platsen för en keltisk boplats under 100-talet e. Kr. Rester efter en amfiteater, bad och tempel finns på platsen. 1241 brändes Buda av tatarerna men återuppbyggdes av Béla IV av Ungern. En kraftig invandring av tyskar ledde till att staden växte fram till en av Ungerns största, och 1361 blev Buda Ungerns huvudstad. 1541-1686 tillhörde Buda Osmanska riket och gick då starkt tillbaka. Gynnad av Maria Teresia av Österrike och Josef II fick dock staden åter ett uppsving, men hamnade snart i skuggan av Pest.[4]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Pest oftast var ungerskt fram till 1400-talet, hade Buda en tyskspråkig majoritet.[5] men snart assimilerades de bland ungrare och serber here.[5] Då landsbygdsbefolkningen flyttade in i staden under 1800-talet, kom ungrare snart även att utgöra majoriteten i Buda.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 1 oktober 2012.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BUDA férfi keresztnév - jelentése, névnapja, eredete
  2. ^ Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd
  3. ^ BUDA jelentése
  4. ^ Svensk uppslagsbok, andra upplagan 1947
  5. ^ [a b] ”Budapest” (på Hungarian). A Pallas Nagy Lexikona. http://www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/016/pc001672.html#9. Läst 3 november 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]