Buffelhuvud

Från Wikipedia
Buffelhuvud
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Adult ♂
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningAndfåglar
Anseriformes
FamiljÄnder
Anatidae
SläkteKnipor
Bucephala
ArtBuffelhuvud
B. albeola
Vetenskapligt namn
§ Bucephala albeola
AuktorLinné, 1758
Utbredning

Buffelhuvud [2] (Bucephala albeola) är en liten nordamerikansk and i samma släkte som kniporna.[3] Den häckar i skogssjöar i norra Nordamerika. Vintertid flyttar den mestadels till USA:s östra och västra kuster. Fågeln har påträffats i Europa, men de flesta fynden anses utgöras av parkrymlingar, bland annat de i Sverige. Världbeståndet anses vara livskraftigt och i ökande.

Utseende, fältkännetecken och läte[redigera | redigera wikitext]

Adult ♀

Den adulta hanen har en kontrastrik fjäderdräkt med svart rygg, vit kropp, svart huvud med vita kinder och skära ben medan honans dräkt är gråbrun. I praktdräkt har hanen svart huvud och glänser i rött och grönt. Den mäter i genomsnitt mellan 40 och 45 cm. Hanen väger i genomsnitt 450 gram och honan 340 gram. Den får sin adulta dräkt under andra vintern.

Buffelhuvud är tystlåten utom under häckningssäsong då hanen grymtar högt eller tjattrar. Ofta hörs de i grupp. Dess flykt är snabb med ett surrande ljud, men vingarna är tysta. Den flyger lågt över vatten och högt över land.

Ägg från buffelhuvud.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Buffelhuvud häckar i Nordamerika i Alaska, Kanada, USA så långt söderut som till USA:s prärier och från British Columbia till östra Québec. Merparten av världsbeståndet består av flyttfågel som har sina vinterkvarter i marina miljöer på väst- och östkusten i USA men återfinns om vintern även i USA:s inland och i Mexiko.

Introducerade bestånd[redigera | redigera wikitext]

Buffelhuvud introducerats på flera håll i Europa.[4] I Sverige har den påträffats åtta gånger fram till och med 2019. BirdLife Sveriges raritetskommitté har dock gjort bedömningen att ingen av dessa individer kan med säkerhet sägas ha ett vilt ursprung.[5]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Dess häckningsbiotop är skog nära små dammar eller sjöar. På vintern vistas de i grunda och skyddade vatten i flodmynningar och vikar, även i kustlaguner med ler- och grusbotten.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Honan är trogen födelse- och häckningsplatsen och använder samma bo år efter år. Boet placeras i trädhålor i skog nära insjöar. Honan lägger sju till elva blekt gula eller olivgröna ägg och ruvar dem i ungefär en månad. När ungarna är kläckta stannar de bara ett dygn i boet men blir hos honan, som ensam tar hand om dem i mellan 50 och 55 dygn efter kläckning. Honan matar aldrig ungarna men försvarar området där ungarna söker föda. Buffelhuvudet föder upp en kull per år. Buffelhuvud lever vanligtvis i monogama förhållanden.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Buffelhuvud hämtar sin föda i grunda vatten och samlas i flockar på mellan fem och femtio individer. Buffelhuvud söker föda både i söt- och saltvatten. Dess huvudsakliga föda består av insekter, mollusker och kräftdjur. Även frön och vattenväxter ingår i dieten.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, och tros öka i antal.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Sportskytte och förlust av häckningshabitat beroende på kalhyggen utgör dock hot mot beståndet. Världspopulationen uppskattas till 1,3 miljoner vuxna individer.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2021 Bucephala albeola . Från: IUCN 2021. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. Läst 16 december 2022.
  2. ^ BirdLife Sverige (2020) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  5. ^ Buffelhuvud, BirdLife Sveriges raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]