Bunjevci

Från Wikipedia
Version från den 6 april 2016 kl. 17.20 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: clean up, rättar stavfel: förmål → föremål med AWB)

Bunjevci är en slavisk folkgrupp som lever främst i östra Kroatien (Slavonien), norra Serbien (Vojvodina) och södra Ungern.

Bunjevci är ursprungligen av kroatisk börd [källa behövs] och invandrade till de pannoniska slätterna under medeltiden från Hercegovina och Dalmatien och skapade en säregen kultur, även om de stora dragen återfinns även hos både serber och kroater. Bunjevci talar en egen dialekt som skiljer sig från den som kroaterna och serberna i samma områden talar. De talar ikaviska[källa behövs] till skillnad från kroaterna (ijekaviska) och serberna (ekaviska). Idag räknar sig dock de flesta bunjevci som kroater oavsett om de bor i Kroatien, Serbien eller Ungern. Precis som övriga kroater är bunjevci katoliker. Under en lång tid har bunjevci varit föremål för diskussioner när det gäller deras nationella tillhörighet. Kroaterna vill gärna se bunjevci som en kroatisk folkgrupp, medan många bunjevci (ungefär hälften)[källa behövs] menar att de är en egen nation. Bunjevci har bevarat många traditioner från sina ursprungsområden, som mer överensstämmer med serbisk-ortodoxa traditioner som till exempel att fira slava (familjehelgon).[källa behövs]

Bunjevci ska inte förväxlas med de närbesläktade šokci i samma område, som även de är katoliker och ursprungligen av kroatisk börd.

Några kända bunjevci är Josip Jelačić (ban, politiker och general), Zvonko Bogdan (sångare) och Goran Bunjevčević (fotbollsspelare).