Bureåfallet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bureåfallet är den rättsprocess som följde efter att två pojkar förväxlats på Bureå sjukstuga år 1942 och skulle bytas tillbaka till de rätta biologiska föräldrarna. Mödrarna var Vilma Enkvist och Dagny Svensson, sönerna hette Bosse och Valter. Vilma Enkvist misstänkte tre år efter pojkarnas födelse att en förväxling skett och satte igång processen för att byta barnen.

En rättsmedicinsk undersökning förordnades och ett blodprov bevisade att en förväxling hade ägt rum. Högsta domstolen tog då beslutet att barnen skulle bytas tillbaka. Vid den tiden som domslutet fälldes, var pojkarna redan sju år gamla. Bosse byttes tillbaka till Vilma Enkvist medan Valters föräldrar lät honom stanna kvar i ursprungshemmet.

Författaren P.O. Enquist inspirerades av Bureåfallet och använde det som verklighetsbakgrund för sin roman Kapten Nemos bibliotek. Filmaren och reportern Agneta Bernárdzons har gjort en dokumentärfilm om Bureå-fallet som heter Kapten Nemos barn. Den hade premiär på Stockholms filmfestival år 2010.