Burek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För albumet av Dino Merlin, se Burek (musikalbum).
Burek (fylld med köttfärs)
Rullad burek i Bosnien och Hercegovina

Burek (Börek/Byrek/Būrek/Burekas, Бурек) är en maträtt som är populär snabbmat i vissa Medelhavsländer samt i Balkan och delar av västra Asien, med ursprung i Anatolien. Även om rätten är snabbmat såtillvida, att man kan köpa den nästan överallt på gatorna i olika bagerier (pekare), kan själva tillagningsprocessen ta upp till 2 timmar i anspråk. Burek kan närmast liknas vid en paj, och tros ha spridits från västra Asien över Balkan under det Osmanska rikets storhetstid.

Burek görs av tunn filodeg, och varvas med fyllning, i regel köttfärs, men även fyllning med färskost, potatis eller spenat är vanligt förekommande.

Burek i forna Jugoslavien[redigera | redigera wikitext]

I forna Jugoslavien lanserades burek för första gången i staden Niš, nuvarande Serbien, 1498 av en turkisk bagare vid namn Mehmed Oğlu från Istanbul. Bureken spreds sedan från sydöstra Serbien till hela forna Jugoslavien. Den berömda runda bureken utvecklades i Niš.[1]

Burek i Bosnien och Hercegovina[redigera | redigera wikitext]

I Bosnien och Hercegovina betyder burek en färsfylld paj (Pita). Pita kan ha olika fyllningar. Innehåller den potatis kallas det till exempel krompiruša, så fyllningen bestämmer vad pajen ska heta. Alla olika fyllningar kallas alltså med gemensamt namn Pita. Burek säljs vanligtvis i bagerier som snabbmat och äts oftast med yoghurt.

Denna metod har spridit sig till Serbien via bosnienserberna och till Kroatien via bosnienkroaterna. Oftast brukar hemlagad burek i Bosnien vara rullad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]