Burek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Burek (fylld med köttfärs)
Rullad burek i Bosnien och Hercegovina
För albumet av Dino Merlin, se Burek (musikalbum).

Burek (Börek/Byrek/Būrek/Burekas, Бурек) är en maträtt som är populär snabbmat i vissa Medelhavsländer, samt i balkan, och delar av västra asien. Maträtten är dock endast snabbmat vad gäller det faktum att man kan köpa den näst intill överallt på gatorna i olika bagerier (pekare), men vad gäller själva processen vid tillagningen av maträtten så är den inte "snabbmat", i och med att det kan ta upp till 2 timmar att tillaga. Maträtten kan närmast liknas paj och den tros ha spridits över Balkan under det Bysantinska rikets storhetstid. Burek är oftast gjord av tunn filodeg, och varvas med fyllning, i regel med köttfärs, men även fyllning med ost, potatis eller spenat är vanligt förekommande.

Burek i forna Jugoslavien[redigera | redigera wikitext]

I forna Jugoslavien lanserades burek för första gången i staden Niš, nuvarande Serbien, 1498 av en turkisk bagare vid namn Mehmed Oğlu från Istanbul. Bureken spreds sedan från sydöstra Serbien till hela forna Jugoslavien. Den berömda runda bureken utvecklades i Niš.[1]

Burek i Bosnien och Hercegovina[redigera | redigera wikitext]

I Bosnien och Hercegovina betyder burek en färsfylld paj (Pita). Pita kan ha olika fyllningar. Innehåller den potatis kallas det till exempel krompiruša, så fyllningen bestämmer vad pajen ska heta. Alla olika fyllningar kallas alltså med gemensamt namn Pita. Burek säljs vanligtvis i bagerier som snabbmat och äts oftast med yoghurt.

Denna metod har spridit sig till Serbien via bosnienserberna och till Kroatien via bosnienkroaterna. Oftast brukar hemlagad burek i Bosnien vara rullad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]