Yoghurt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För novellfilmen, se Yoghurt (film). För Adhesives debut-EP, se Yoghurt (EP).
Yoghurt såld i Japan.

Yoghurt (av turkiska yoğurt) är en mejeriprodukt tillverkad av mjölk som syrats med levande yoghurtkultur (se nedan). Den har sitt ursprung i Turkiet och sydöstra Europa.[1]

Yoghurt säljs både naturell och smaksatt med till exempel frukt eller bär.

Levande yoghurtkultur[redigera | redigera wikitext]

Yoghurtkulturen består av två mjölksyrabakterier: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus och Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. De två yoghurtbakterierna hjälps åt att syra mjölken till yoghurt. De trivs bäst när det är 42°C. Därför hålls mjölken vid den temperaturen tills yoghurten är klar. Yoghurtbakterierna äter upp laktos (mjölksocker) och bildar mjölksyra som gör att mjölken blir surare. De bildar också en del andra ämnen som gör att yoghurt smakar just som yoghurt och inte som filmjölk.

Yoghurt innehåller ungefär 40% lägre halt laktos än mjölk eftersom yoghurtkulturen har brutit ner en hel del laktos. Den som är intolerant mot stora mängder färsk mjölk kan därför lättare tåla yoghurt.

Yoghurtprodukter i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Drickyoghurten Yoggi Yalla!

I Sverige marknadsförs en mängd olika yogurtprodukter, av olika företag. Yoghurt med naturell smak eller smaksatt med frukt/bär, vanilj eller honung är en vanlig typ av yoghurt till frukost eller mellanmål. Ofta finns produkten även i en lättsockrad, mager och ibland även i en ekologisk variant. Yoghurt finns dessutom i en lättflytande variant, så kallad drickyoghurt.

Både drick- och frukostyoghurt finns också i form av produkter berikade med olika bakteriekulturer som anses vara hälsofrämjande. Det finns också frukostyoghurt som är laktosfri. Slutligen finns det också olika yoghurtprodukter avsedda för matlagning.

Grekisk yoghurt brukar ofta serveras med honung.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Yoghurt)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]