Kaffe latte

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Caffelatte)
Hoppa till: navigering, sök
Caffè latte

Caffe latte är en försvenskad stavning av det italienska caffellatte, även stavat caffè latte. Det är en italiensk koffeindryck med kaffe (caffè) och mjölk (latte). Trots likheterna med café au lait och cappuccino, vilka också består av kaffe och mjölk, tillreds dessa drycker olika. En caffelatte består av ¼ espresso och ¾ varm mjölk med litet eller inget skum. Den innehåller således mer mjölk än cappuccino. Caffè latte är italienska för kaffe (med) mjölk.

På svenska där ordet latte i sig inte betyder något alls förkortas vardagligt ofta caffelatte till bara latte, men på italienska betyder latte enbart mjölk.

Italien[redigera | redigera wikitext]

I Italien dricker man vanligen mockabaserad caffè latte i ett stort, högt glas till frukost hemma. Mjölken värms oftast i kastrull på spisen. Vill man köpa något liknande i Sverige kallas det latte och baseras på espresso.

En annan variant är latte macchiato, där macchiato betyder fläckig på italienska. Namnet förklaras av att man först häller ångad mjölk i ett glas och sedan fyller på med espresso. Detta åstadkommer ett fläckigt mönster på ytan. En latte macchiato är ungefär som en caffè latte men med mindre espresso. Denna bör man inte förväxla med en caffè macchiato som består av (espresso)-kaffe med mycket lite mjölk.