Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
År2005
UtvecklareHeadfirst Productions
UtgivareBethesda Softworks
GenreSurvival horror, FPS, äventyrsspel
FormatXbox (2005), PC (2006)
Datorspelsportalen

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth är ett datorspel som direkt baseras på H.P. Lovecrafts berömda Cthulhu-mytologi, skapat av Headfirst Productions. Det är ett av de få spelen som direkt baseras på Lovecrafts berättelser.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Spelet är baserad i staden Innsmouth, från Lovecrafts verk The Shadow Over Innsmouth. Man spelar som Jack Walters, som efter en räd på en mystisk kult i Boston tas in på ett mentalsjukhus. Han släpps några år därefter, men minns ingenting om vad som försiggått de senaste åren. Han börjar jobba som en privatdetektiv, och får ett uppdrag av Arthur Anderson att ta reda på en försvunnen person i Innsmouth. Anderson är ägare av First National, en butik, och en av hans anställda, Brian Burnham, har försvunnit efter vad som ser ut som ett rån - det ser ut som Brian rånade sin egen butik och flydde därefter.

Jack, som tidigare varit detektiv inom poliskåren, och som nu förlorat sitt jobb, tar på sig fallet. Han upptäcker snart att befolkningen i Innsmouth inte vill ha med honom eller någon annan person från "omvärlden" där.

Under spelets gång får Jack sakta men säkert reda på de mystiska omständigheterna bakom Innsmouth, Burnhams försvinnande, men även incidenten i Boston som slutade med att han hamnade på mentalsjukhus. Jack måst ta sig igenom galna kultister, sjömonster och andra obeskrivliga fasor, utan att förlora verklighetsuppfattningen och sitt eget liv.

Spelet tar många referenser ur The Shadow Out of Time och The Shadow Over Innsmouth som de primära influenserna på spelet. Karaktärer som finns med i rollspelen Call of Cthulhu och Escape From Innsmouth gör ett framträdande i spelet. Vissa händelser som finns med i rollspelen finns med i datorspelet.

Värt att notera är att handlingen inte nämnvärt refererar till novellen 'Call of Cthulhu' vilken spelet är döpt efter.

Spelgång[redigera | redigera wikitext]

Spelet har ingen HUD, d.v.s. man kan inte se sin hälsa eller sin ammunition på skärmen, när man spelar. Istället kan man höra hur hjärtat slår och hur man andas som indikationer på hälsan.

Karaktären kan förlora sitt sinne om han tittar på störande saker, så som döda kroppar eller olika monster allt för länge. Detta kan leda till olika hallucinationer och visioner, som manifesterar sig som störningar i grafiken, ljudet blir även konstigt, samt att man kan börja höra olika röster. Om man inte har sitt sinne under kontroll, blir karaktären galen eller skjuter sig själv, och spelet tar slut.

Hälsan är också annorlunda, men liknar den i Metal Gear Solid 3, då specifika skador kräver specifik läkning.

Spelet innehåller situationer så som en obeväpnad flykt och investigationer, men vapen introduceras senare in i spelet. Precis som i andra skräckspel/överlevnadsspel är det långt mellan ammunition, så man är vis om man sparar på den. Själva spelet är linjärt, med endast en enda väg genom de olika kapitlen.

Nivåer[redigera | redigera wikitext]

 1. Prologue
 2. A Visit to the Old Town
 3. Attack of the Fishmen
 4. Jailbreak
 5. Escape from Innsmouth
 6. The Marsh Refinery
 7. The Esoteric Order of Dagon
 8. A Dangerous Voyage
 9. Devil's Reef
 10. The Air-Filled Tunnels

Vapen[redigera | redigera wikitext]

 • Kofot - det första vapnet man får tag på i spelet.
 • Kniv - ett annat vapen, men svagt.
 • M1911 Colt - en välkänd semi-automatisk pistol, relativt effektivt.
 • Thompson maskingevär - ett maskingevär som är känt från 1920-30-talets Amerika. Skjuter skott i snabb succession och är ett mycket effektivt vapen på nära avstånd.
 • Energivapen - ett kraftigt, utomjordiskt vapen, skapat av rasen Yith. Är extremt effektivt och kräver ingen ammunition.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Följande lista innehåller de olika platserna som man kommer till, i kronologisk ordning.

Det mystiska huset[redigera | redigera wikitext]

I början av spelet deltar man i en räd med polisen på ett hus i Boston, Massachusetts, under året 1915. Huset ägs av kulten Fellowship of the Yith. Något mystiskt händer Jack, som slutar med att han hamnar på Arkhams mentalsjukhus.

Arkhams mentalsjukhus[redigera | redigera wikitext]

En välkänd plats i Lovecrafts mytologi. Karaktären får flera tillbakablickar under spelets gång till denna plats.

Innsmouth[redigera | redigera wikitext]

En hamnstad i New England, som nästan är helt avstängt från omvärlden. Bara en enda buss går till och från staden. Stadens mystiska handlanden har fångat regeringens intresse, som nu konstant har den under övervakning. Staden kontrolleras av den mystiska orden Order of Dagon.

Marsh-Raffinaderiet[redigera | redigera wikitext]

En fabrik som ägs av Marsh-familjen i Innsmouth. Fabrikens stora överflöd av guld har fångat regeringens öga, som tror att det handlar om en sorts smuggling, kanske av biologiska vapen till fiendeländer.

Dagon Orderns loge[redigera | redigera wikitext]

Stadens nya centrum, som belägras under spelets gång. Av en mystisk anledning kunde man inte ta sig in, trots tungt artilleri och bomber.

Urania[redigera | redigera wikitext]

Urania är ett amerikanskt stridsfartyg som var en del av en flotta som sändes till Djävulens Skär (Devil's Reef), av en ledtråd som man fick av FBI. Men under färden attackeras fartygen av mystiska varelser som ser ut att komma ut ur havet. Flottan krossas av havsmonstret Dagon på vägen till Devil's Reef, med endast två överlevande: Jack och en annan i besättningen.

Devil's Reef[redigera | redigera wikitext]

En ö som ligger rätt nära Innsmouth, där man tror att en smugglingsoperation pågår. Själva ön verkar övergiven, men det är under havets yta de riktigt mörka mysterierna börjar.

Y'ha-nthlei[redigera | redigera wikitext]

En stor stad som ligger under havet, precis under Devil's Reef. Under spelets gång attackeras detta av amerikanska ubåtar, men utan någon verkan.

Pnakotus[redigera | redigera wikitext]

Den stora legendariska staden, som befolkas av rasen Yith. Kan endast ses på slutet av spelet om man klarar det med högsta poäng.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Spelet skulle ha två uppföljare, både till Xbox och PC, vid namn Call of Cthulhu: Destiny's End och Call of Cthulhu: Beyond the Mountains of Madness, samt en tredje till Playstation 2, Call of Cthulhu: Tainted Legacy. Men HeadFirst gick i konkurs, och dessa uppföljare kommer inte att skapas (så länge ingen annan köper licensen).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 10 maj 2007.
 • Carl-Johan Johansson: Huvudstupa in i mörkret – Headfirst Productions och världens läskigaste spel (Super Play nr 11/2007)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]