Head-up-display

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Siktlinjesindikator i en Saab 39 Gripen.

Head-up-display (HUD) är ursprungligen en flygplansteknologi som innebär att viktig data projiceras på en genomskinlig skärm eller direkt på vindrutan med hjälp av flytande kristaller. Tekniken innebär att piloten kan se informationen utan att flytta blicken från vyn framför planet.

Head-up-displays har sitt ursprung i reflexsikten som användes i nattjaktflygplan under andra världskriget. Den huvudsakliga skillnaden mot ett reflexsikte är att en head-up-display även kan visa rörlig grafik, framförallt hastighet och höjd. Inom Svenska flygvapnet benämns head-up-display siktlinjesindikator. Idag förekommer head-up-displays även i civila flygplan och personbilar. En variant av tekniken har även blivit vanlig i datorspel, där viktig information visas som ett skikt av data mellan spelaren och själva spelytan.

HUD i bilar[redigera | redigera wikitext]

Inom bilar används head-up-display främst för mörkerkörning. General Motors, och Nissan började erbjuda HUD i vissa bilmodeller 1988–1989, och 1998 års Corvette C5 var den första bilen med färgdisplay. 2003 blev BMW den första europeiska biltillverkaren att erbjuda HUD. HUD förekommer numera även i vissa bilmodeller från Citroën, Saab, Honda, Toyota och Lexus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]