Camp Sweden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Camp Sweden, CS, är en supporterförening som är rikstäckande med ca 7 500 medlemmar under medlemsåret 2011–2012. CS bildades via ett upprop på svenskafans.com under EM i fotboll 2004 i Portugal av Ove Holmberg, Mattias Wallin och Tom Lövgren (alias herrklubben Golonka) med syftet att bygga upp en gemenskap mellan de svenska supportrarna för att stötta landslaget samt sätta en supporterkultur kring landslaget i fotboll. Camp Sweden föddes som inspiration på ett torg i St:Etienne under fotbolls-VM 1998. Det var några svenska fotbollssupportrar som fick uppleva den unika stämning som Skottlands supportrar kan skapa. Till EM 2000 i Bryssel fick supportrarna chansen att själva öva på torget i Bryssel men VM i Japan 2002 var för långt bort för vissa, så herrklubben Golonka började istället fokusera på EM 2004 i Portugal som senare blev startskottet för Camp Sweden.

Camp Sweden bildade juridisk förening den 7 oktober 2006 och har som mest haft cirka 7 500 medlemmar, vilket var fallet under EM-året 2012. CS är den största supporterföreningen i Sverige. Camp Sweden för hela tiden en dialog med Svenska Fotbollförbundet för att förbättra förutsättningarna för en god stämning på läktaren och för att upprätthålla en gemenskap bland supportrarna.

Camp Sweden är medlemmar i det europeiska fotbollsnätverket Football Supporters Europe, FSE.

Inför varje bortamatch arrangerar Camp Sweden en supporterambassad i den aktuella spelstaden. Detta görs för att supportrar på resande fot ska ha någon att prata med på spelorten om något händer, sprida information och för att träffa andra svenska supportrar. Till varje bortamatch produceras också supporterguiden Blå&Gul av Camp Sweden. I Blå&Gul publiceras allmän turistinformation, kartor, statistik och annan läsning som kan komma till nytta inför respektive match. Blå&Gul publiceras på campsweden.se samt delas allt som oftast även ut i tryckt format i matchstaden. Både supporterambassaderna och Blå&Gul har kommit till efter att Camp Sweden blev en del av Football Supporters Europe.

EM i Portugal 2004[redigera | redigera wikitext]

2004 vankades EM i Portugal och de som varit med på tidigare mästerskap visste att gemenskapen mellan supportrarna är en minst lika viktig faktor som tre poäng. Åtta grabbar i herrklubben Golonka tog husbil ner till Portugal för att uppleva den där stämningen igen men ville ha mer. Ove Holmberg och Tom Lövgren, två hängivna supportrar till landslaget och medlemmar i Golonka, planerade resan till EM i Portugal och fick idén att försöka samla de svenska fansen. Under pseudonymen Golonka skrev de en artiklar på svenskafans.com som blev startskottet för det som idag är Camp Sweden. På camping Obitur utanför Lissabon bodde sen hundratals svenskar sida vid sida oavsett klubbtillhörighet. Det ordnades fotbollsturneringar och gemensamma resor till landslagets träningar. För första gången fanns det en gemensam kraft att samla de blå-gula fansen.[1]

Starten[redigera | redigera wikitext]

Tillbaks i Sverige samlades grundarna Tom och Ove samt Petter Isaksson på restaurang Snövit på Götgatan i Stockholm, hösten 2004 och började planera för VM i Tyskland 2006. Nu skulle Svenska Fotbollförbundet involveras och skulle ge Camp Swedens lojala medlemmar fördelar vid biljettsläpp och egen sektion på hemmalandskaperna. Grundarna jobbade hårt med att få Svenska fotbollförbundet att visa svenska supportrar den respekt de ansåg att de förtjänade men tyvärr hände inget annat än att fotbollsförbundet startade "Supporterklubben" som en kopia av deras idéer, utan inblandning av Camp Sweden. En första styrelse bildades bestående av Thomas Arneving, Petter Isaksson, Tom Lövgren, Ove Holmberg, Sebastian Lagrell, Robert Bengts, Jan Asplund, Lars Bergelin och Ola Sjögren. Dessa startade 2005 websiten www.campsweden.se med följande målsättning[2]:

Camp Sweden är ett initiativ av fotbollsälskare för att stötta det Svenska landslaget i fotboll samt bygga en supporter- och läkarkultur kring landslaget. Målsättningen är att stötta det Svenska Landslaget i fotboll till och inför VM 2006 i Tyskland samt att underlätta för Svenska Supportrar att samlas före och under landskamper för att mobilisera detta stöd. Detta ska lösas genom att samarbeta med Svenska Fotbollförbundet och övriga intressenter som främjar målsättningen.

Konkret innebär det att verka för att:

 • det blir en klack på matcherna.

 • det blir sång och ramsor som stöttar vårt lag (inte hackar på motståndarn eller domarn).

 • få ut information till supportarna via vår site och kanske andra kanaler.

 • samarbetar med ordningsvakter och polis.

 • tipsa om bra researrangörer eller ha närmare samarbete med dessa.

 • anordna samlingplatser före och efter match (parker, pubar etc).

 • och mycket annat !

Vi hoppas därför att Fotbollsförbundet åtar sig att:

 • hjälpa till att bygga en supporter- och läkarkultur kring landslaget.

 • reservera och hänvisa läktarsektion (-er) åt oss, gärna tillsammans med andra liknande supportergrupper

 • ordna så att det är ok att stå och sjunga på dessa sektioner.

 • informera på sin hemsida och via biljettförsäljningskanaler om Camp Sweden och vår läktarsektion.

 • ge oss förtur vid köp av biljetter till matcher i Sverige och i VM.

 • se till att vi kan sitta samlat på kvalmatcher på bortaplan och under VM.

VM i Tyskland 2006[redigera | redigera wikitext]

Över 5000 svenska supportrar bodde på campingen utanför Hamburg. Polisen i Hamburg skickade efteråt ett brev till Camp Sweden där de berömde de svenska fansen för hur supportrarna skött sig. En första formell styrelse bildades därefter under Ingo Söderlunds ledning.[3]

EM i Schweiz och Österrike 2008[redigera | redigera wikitext]

Sverige spelade sina tre gruppspelsmatcher i österrikiska Innsbruck och Salzburg. I Innsbruck låg Camp Swedens supportercamping som tog emot tusentals supportrar till en femstjärnig camping.[4]

VM-kvalet 2008–2009[redigera | redigera wikitext]

Under kvalet till Världsmästerskapet i fotboll 2010 har Camp Sweden tillsammans med Svenska Fotbollförbundet gjort stora förändringar i hur supportrarna kan organisera sig för ett ökat stöd. I två matcher, mot Danmark och Albanien, på Råsunda har Camp Sweden fått en egen sektion på läktaren dit supportrar som vill stå upp under matchen och sjunga fick möjlighet att köpa biljett. I matchen mot Ungern i Budapest i september månad, var den svenska sektionen näst intill slutsåld. Den stämning som uppbådades av klacken hyllades av lagkaptenen Zlatan Ibrahimović och mittbacken Olof Mellberg efter matchen. Gäster som besökt Camp Swedens samlingar är bland andra Lasse Granqvist, Mattias Bjärsmyr, Fredrik Reinfeldt och Henrik Strömblad.

EM-kvalet 2010–2011[redigera | redigera wikitext]

Till bortamatchen mot Holland i oktober 2010 släppte Camp Sweden en supporterbroschyr till spelstaden Amsterdam. Syftet var att informera supportrarna om exempelvis supportersamlingen, viktiga telefonnummer och vad man bör tänka på under sin fotbollsvistelse i Amsterdam, blandat annat innehållandes spelarintervjuer. Även inför Moldavienmötet i juni släpptes en guide av föreningen, precis som tidigare i samarbete med Football Supporters Europe. Nya utgåvor av guiden Blå&Gul producerades till samtliga kvalmatcher på bortaplan år 2011 men även till träningsmatcherna mot Ukraina, Danmark och England.

Inför hemmamatchen med Finland den 7 juni 2011 arrangerade Camp Sweden en stor supportersamling på Huvudstafältet i Solna. Lasse Granqvist, Marcus Leifby, Robert Laul och Henrik Ysten märktes bland gästerna. Gissningsvis 700 personer gick i marschen till Råsunda denna tisdagskväll.

Till bortamatchen mot Finland den 7 oktober 2011 arrangerades Camp Sweden-båten där 2 500 svenska supportrar åkte till Helsingfors med Camp Sweden, i samarbete med Tallink/Silja. På båten arrangerades diverse aktiviteter som bordsfotbollsturneringar och tifo-verkstad. Även Camp Swedens supporterambassad fanns på plats på båten.

EM i Polen och Ukraina 2012[redigera | redigera wikitext]

Till EM-slutspelet i Polen och Ukraina 2012 arrangerade Camp Sweden en supportercamping på Trukhaniv-ön, mitt i Kiev. Campingen var temporärt uppbyggd för de nedresta svenska supportrarna, alldeles intill en sandstrand. Bokningen öppnade i mitten på mars 2012 och campingen blev snabbt fullbokad. Som mest bodde 5 000 svenskar på campingen vilket var fallet nätterna runt Sverige-England den 15 juni 2012. På plats i spelstaden Kiev arrangerade Camp Sweden supportersamlingar och marscher på matchdagarna. Under marschen mot Olympiastadion den 15 juni deltog mellan 12 000 och 15 000 personer i Camp Swedens supportermarsch. 15 minuter efter att marschen påbörjats hade ännu inte alla kunnat lämna samlingsplatsen Lesya Ukrainka Ploschcha.

Camp Sweden TIFO[redigera | redigera wikitext]

Då och då arrangerar Camp Swedens tifogrupp tifon. Detta görs för att landslaget ska få ett fint bemötande när de kommer in på planen inför matcherna. Det största tifot någonsin ordnade Camp Sweden innan matchen mot Danmark på Råsunda den 8 september 2007 då hela den norra läktaren förvandlades till ett flagghav med 4 150 stycken gula och blå flaggor.

Camp Swedens campingar[redigera | redigera wikitext]

Camping som företeelse är väldigt svenskt. Namnvalet när CS startade togs för att accentuera att gemenskapen på en camping under ett mästerskap är det viktigaste för att skapa ett starkt stöd till landslaget. Under de senaste mästerskapen har Camp Sweden hyrt en camping där man sedan låtit sina medlemmar bo under mästerskapet. Det startade 2004 i Portugal på Campingen Guicho utanför Cascais då det endast var ett par hundra svenskar som där samsades med engelsmän och holländare. Under fotbolls-VM 2006 hyrde CS en egen camping dit det kom mellan 4 000 och 5 000 svenskar. Dessa personer hyrde totalt 33 000 tältnätter. Nära samarbete med ordningsmakten och entreprenörer för logistik gjorde detta till ett framgångskoncept som prisades av både den svenska supporterpolisen och Hamburgs polis.

CS arrangerade även en camping för svenska supportrar under fotbolls-EM 2008. Campingen var belägen strax utanför staden Innsbruck, där Sverige spelade två av sina tre gruppspelsmatcher. Campingen blev snabbt fullbokad och med hjälp från Camp Swedens samarbetspartners lyckades man ha 2 500 sovplatser per dygn, med bland annat ett restaurangtält med plats för 1 500 supportrar. Tältet besöktes av bland annat Markoolio, Dogge Doggelito, Lasse Granqvist och Ralf Edström som underhöll och pratade med fansen. På matchdagarna ordnade Camp Sweden samlingar med marsch till arenan. Uppskattningsvis 15 000–20 000 supportrar gick med i dessa parader.

Under EM 2012 bodde som mest 5 000 supporterar på campingen under ett dygn.

Styrelse[redigera | redigera wikitext]

 • Styrelseordförande – Susanne Petersson
 • Vice ordförande, ledamot, kassör – Lindha Jansson
 • Ledamot – Åsa Kjersel
 • Ledamot – David Forsberg
 • Ledamot – Maria Lindbäck
 • Ledamot – Gabriella Nuñez
 • Suppleant - Malin Hedin
 • Suppleant - Peter Deros

Ordföranden[redigera | redigera wikitext]

 • 2006–2010 – Ingo Söderlund
 • 2010–2012 – Ola Sjöstedt
 • 2012–2013 – Filip Gunnarsson
 • 2013–2014 – Lindha Jansson
 • 2014–2015 – Lena Hunt
 • 2016-2019 - Lena Hunt
 • 2019 - Susanne Petersson

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]