Carl Adolph Grevesmühl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Carl Adolph Grevesmühl.

Carl Adolph Grevesmühl, född 1744, död 1827, var en välbärgad möbelhandlare och grosshandlare i Stockholm som innehade Zinkensdamms malmgård mellan åren 1790 och 1811. År 1819 köpte han säteriet Herresta nära Gripsholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Möbelhandlare med tyskt ursprung[redigera | redigera wikitext]

Grevesmühl tillhörde en tysk släkt, som flyttat till Sverige från Mecklenburg i början av 1700-talet. Fadern hade en möbelbutik, där Carl Adolph, som var äldst av de åtta syskonen, började arbeta vid 14 års ålder. Butiken övertogs så småningom av sonen. Möbelaffären blev den mest populära i branschen vid den här tiden, sedan Gustav III beslutat sig för att göra stora beställningar för att inreda slottet. Carl Adolph Grevesmühl blev på det här sättet mycket välbärgad. Han bodde i hörnhuset Stortorget och Skomakargatan i Gamla Stan. Förutom att handla med möbler hade han två andra stora intressen – skolor och byggnation. Han grundade ett skolföretag och på sitt sommarnöje Zinkensdamm byggde han.

Byggverksamhet på Zinkensdamm[redigera | redigera wikitext]

Zinkensdamms gård, vinterbild av [Anton Genberg] 1888 (beskuren)

Grevesmühl köpte Zinkensdamm år 1790 av handelsman Philip Marius. Zinkensdamm var familjen Grevesmühls sommarnöje och där kunde Carl Adolph, som nu hade lämnat sin affärsrörelse, ägna sig åt sitt byggnationsintresse. Först utvidgade han egendomen till 90 tunnland och därefter började han reparera byggnader och stenmurar. Han anlade en vattenkvarn av gråsten, en trädgård på 7 tunnland, en större tobaks- och potatisplantering, tog upp åker och lät uppföra en ladugård av sten för 18 kor. Ängsmarken förbättrades så att den varje år kunde ge 150 lass hö.

Inköp av sommarnöjet Herresta[redigera | redigera wikitext]

År 1810 köpte Grevesmühl säteriet Herresta nära Gripsholm, som sedan blev familjens nya sommarnöje. Zinkensdamm såldes därför den 18 mars 1811 för 27.000 riksdaler banco till apotekaren Carl Göransson på apoteket Svanen (som låg på Svartmangatan i Gamla Stan).

Godset Herresta innehades 1909 av Carl Adolphs sonsons söner, kaptenen Vilhelm Grewesmühl och godsägaren Axel Grewesmühl. Släkten Grewesmühl sålde Herresta 1923 till släkten Paus, förste ägaren var greven, kammarherren och konstsamlaren Christopher de Paus.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

"Kanonkulan" är en mindre sevärdhet i Gamla stan där en kanonkula har ”fastnat” i fasaden på ett hus i hörnet Stortorget/Skomakargatan. Det finns en anteckning från 1795 om att det är möbelhandlaren Grevesmühl som lät bygga huset och placerade kulan där, eftersom den tidigare hade suttit i samma hörn på huset som stod där innan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Arne Munthe: Västra Södermalm intill mitten av 1800-talet (1959)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]