Kvarteret Ceres

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
A.R. Lundgrens karta från 1885 med kvarteret Ceres.

Kvarteret Ceres är ett kvarter i Gamla stan i Stockholm. Kvarteret omges av Stortorget i norr, Skomakargatan i väster, Svartmangatan i öster och Tyska brinken i söder. Kvarteret består av tolv fastigheter: Ceres 2, Ceres 4–9 och 11–14 samt Ceres 16.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Stortorget med Ceres 11 och 9, 1902.
Kanonkulan och Stortorgskällarens skylt.

Nästan samtliga kvartersnamn i Gamla stan tillkom under 1600-talets senare del och är uppkallade efter begrepp (främst gudar) ur den grekiska och romerska mytologin. ”Ceres” var i den romerska mytologin sädens och åkerbrukens gudinna.

Kvarteret[redigera | redigera wikitext]

Kvarteret Ceres ligger mitt i Gamla stan och begränsas i norr av Stortorget och i söder av Tyska kyrkan. I kvarterets norra del, Ceres 9, ligger det så kallade ”Huset Kulan” eller ”Rövarkulan” efter den kanonkula som finns inmurat i byggnadens hörn Stortorget / Skomakargatan. Enligt en sägen har kulan skjutits dit från Brunkeberg i samband med Gustav Vasas belägring av Stockholm år 1521 och var avsedd att döda Kristian II när han satt i ett av husets fönster, men förfelade sitt mål.

I samma hus och intilliggande Ceres 11 ligger anrika Stortorgskällaren som har sina lokaler sedan 1939 i bottenvåningen och i medeltida källarvalv, som möjligtvis härstammar från Spanska Drufwans tid. Krogen var en av Stockholms äldsta med anor från 1500-talet. Nuvarande huset uppfördes 1816 på de medeltida källarvalven. Det byggdes fullständigt om 1937–1939, efter ritningar av arkitekt Otar Hökerberg då det fick sitt nuvarande utseende och Stortorgskällaren flyttade in.

I fastigheten Ceres 13 (Svartmangatan 6) ligger sedan 1931 Mäster Olofsgården. Huset ägdes på 1400-talet av Sten Sture den äldre. Johan III skänkte huset till Pontus De la Gardie 1576. 1620 byggdes det om och på 1800-talet skedde ytterligare två ombyggnader.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]