Carlslund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett atriumhus typiskt för området Carlsund.

Carlslund är ett bostadsområde beläget i den östra delen av Upplands Väsby kommun. Området fick sitt namn efter att Maria Krantzon år 1900 flyttat från Småland för att starta ett vårdhem för utvecklingsstörda i området. Fastigheten dit hon flyttade sin verksamhet hade tidigare varit snickeri, vars ägare hette Karl Engström. Han kom att ge namn till platsen - Karlslund.

I Carlslund anordnades år 1985 Sveriges första bomässa, Bo85. Större delen av husen i området bestod av personalbostäder från 1950-talet, men till bomässan skedde en omfattande om- och nybyggnad av bostäder i området. Fram till 2010-talet bestod hela området av hyresrätter ägda av det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem. Sedan dess har en del av området ombildats till bostadsrätter, och resterande del tagits över av Rikshem.

Vårdhemmet[redigera | redigera wikitext]

Maria Krantzon hade fått tillstånd att driva en asyl för 38 personer. När hon avled 1925 övertogs verksamheten av Stockholms stad. Vid slutet av 1940-talet fanns det 172 platser. I mitten av 1970-talet bestämdes att vårdhemmet skulle avvecklas, och 1988 hade de sista personerna flyttat. Mestadelen av byggnaderna revs till förmån för ett nytt villaområde under 2010-talet, men några finns kvar ombyggda till bostäder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]