Cassie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cassie
Cassie cropped by David Shankbone.jpg
Cassie under Tribeca film festival, 2007
Födelsenamn Cassandra Ventura
Född 26 augusti 1986 (29 år)
Bakgrund USA New London, Connecticut, USA
Genre(r) R&B, pop
Roll Singer-songwriter, skådespelare, dansare, modell
Instrument Sång
År som aktiv 2005
Skivbolag NextSelection (2005-2007)
Bad Boy / Interscope (nuvarande)
Artistsamarbeten Diddy, Ryan Leslie, Lil Wayne, Akon, Danja, Ray J, Kanye West, Pharrell Williams
Webbplats Officiell webbplats

Cassandra Ventura, född den 26 augusti 1986 i New London, Connecticut, USA, är en amerikansk R&B-sångerska, låtskrivare, skådespelerska och fotomodell känd mononymt som Cassie.

Cassie upptäcktes av musikkompositören Ryan Leslie år 2004 när hon var 17 år gammal. Han erbjöd henne ett skivkontrakt med Bad Boy Records. Den 25 april 2006 debuterade hon med singeln "Me & U" som komponerades av Leslie. Låten blev en superhit som tog sig till en 3:e respektive 1:a plats på USA:s Billboard Hot 100 och Hot R&B/Hip-Hop Songs. "Me & U" blev en topp-tio hit i sju länder och platinacertifierades av RIAA den 14 december samma år. Sångerskans debutalbum Cassie, släpptes i augusti samma år. Skivan sålde över 300.000 exemplar i USA och certifierades guldstatus. Singeluppföljaren "Long Way 2 Go" blev en topp-tjugo hit i de flesta länder internationellt. Ett år senare gjorde Cassie skådespelardebut i filmen Step Up 2: The Streets och bidrog också till filmens soundtrack vilket gav singeln "Is It You?".

I december år 2009 skrev sångerskan på ett nytt skivbolagskontrakt med Interscope Records. Cassies andra studioalbum planeras för release under 2012. Skivans ledande singel är danspop-låten "King of Hearts".

Liv och karriär[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Casandra Ventura föddes den 26 augusti 1986 i New London, Connecticut. Hennes pappa kommer från Filippinerna och mamman har rötter ifrån både Afrika och Mexiko. Under sin uppväxt studerade hon vid The Williams School i New London. I Cassies familj förväntade sig båda föräldrarna att dottern skulle ha hög ambitionsnivå och många olika intressen. Cassie dansade balett, steppdans och spelade både piano och flöjt. När hon var tolv år började hon sin modellkarriär men det hela blev seriösare först några år senare när hon skrev på för modellagenturen Wilhelmina Models.[1] Vid 16 års ålder fick hon en chans att träffa musikproducenten Rockwilder. Han uppmuntrade Cassie att ta sånglektioner. Samtidigt fortsatte hon att öva dans och fick sina första riktigt stora modelljobb. Hon kunde ses på reklamaffischer och tidningsomslag för Seventeen och Delia's.[2]. När hon gick ut high school, år 2004, beslutade hon sig för att började modellera på heltid. Hon flyttade till New York för att delta i kurser på Broadway Dance Center.[1]

2004-2006: Modelljobb och Cassie[redigera | redigera wikitext]

Musikproducenten Ryan Leslie stötte på Cassie och såg henne uppträda ett flertal gånger på olika nattklubbar efter att Ventura flyttat till New York. De två skrev och producerade en duett tillsammans vid namn "Kiss Me", som Leslie sedan spelade för Tommy Mottola. Mottola erbjöd Cassie ett marknadsföringskontrakt och Leslie signerade henne till sitt eget skivbolag NextSelection. Leslie skrev och producerade sången "Me & U" under 2005. Sången blev en klubb-hit i Tyskland och fångade intresse hos Diddy. Leslie övertalade honom om att slå ihop hans Bad Boy Records med NextSlection för att kunna ge ut Venturas debutalbum.[3]

"Me & U" släpptes senare som sångerskans ledande singel från hennes kommande självbetitlade debutalbum Cassie den 13 maj 2006. Albumet släpptes den 8 augusti samma år och sålde 321,000 kopior enbart i USA. Medan "Me & U" hade stor framgång på listorna världen över och laddades ner digitalt över en miljon gånger[4], misslyckades skivans andra singel "Long Way 2 Go" att matcha likartad framgång med en topp-position på plats 97 på den amerikanska musiklistan Billboard Hot 100.

För att marknadsföra debutskivan framträdde Cassie på flera stora musikevents. Däribland på MTV:s Total Request Live. Hennes framträdanden beskrevs dock som "skakiga" och "mindre stabila" men Cassie försvarades av musikproducenten och mentorn Diddy, som sade att det var på grund av hennes bristande erfarenhet och att det inte var någon fråga om hennes förmåga att sjunga[5]. Cassie bemötte själv kritiken på sin Myspace-sida och skrev att hon var medveten om att framträdandena var "ganska dåliga" och att hon "inte hade kommit över sin scenskräck än"[5].

2007-2010: Skådespelardebut och svårigheter med musikkarriären[redigera | redigera wikitext]

Cassie år 2008.

Redan i juli år 2006 hade sångerskan arbetat fram basen för sitt andra studioalbum som hon gav titeln Electro Love. "Titeln reflekterar soundet på skivan. Men ta inte den så bokstavligt. 'Electro' kan betyda house eller techno och det är definitivt ett dansalbum men det är inte dom generna som skivan består av." År 2007 rapporterade MTV News, trots motstridiga rykten, att Cassie inte hade blivit sparkad av sitt skivbolag efter att endast två singlar släppts från hennes första album.[6] Diddy bekräftade att sångerskan för tillfället fortfarande befann sig i studion och jobbade på skivan, främst med artisterna och producenterna Kanye West och Pharrell Williams. Cassie spelade även in låtar med kompositörerna Swizz Beatz, CT, Bryan-Michael Cox och Rodney "Darkchild" Jerkins och förklarade; "Jag samarbetar med en mängd olika producenter och låtskrivare vilket är fantastiskt roligt för mig eftersom jag aldrig fick den chansen när jag jobbade med Leslie."[7]

Den 14 februari 2008 gjorde Cassie sin skådespelardebut i filmen Step Up 2: The Streets och bidrog även till filmens soundtrackalbum, vilket gav singeln "Is It You?". Låten tog sig till en 52:a plats på UK Singles Chart och till en 85:e plats i Kanada, vilket blev sångerskans debut på listorna i det sistnämnda landet. Samma månad skrev Billboard att skivan skulle ges ut i juni år 2008.[8] Det rapporterades också att Cassie inte längre samarbetade med sin tidigare mentor Ryan Leslie. Samtidigt som skivans release-datum flyttades fram klargjorde sångerskan i en intervju att hon kunde tänka sig att återuppta deras arbete. "Official Girl", den ledande singeln från Cassies, vid tidpunkten, kommande skiva gavs ut den 5 augusti 2008.[9] De följande månaderna hade alla inspelade låtar till skivan läckt ut på internet. "Official Girl" misslyckades att ta sig in på några topplistor varav release-datumet för sångerskans skiva flyttades fram till första kvartalet av 2009.[10] I oktober år 2008 cirkulerade rykten i skvallerpressen att Cassie var den senaste medlemmen i R&B-gruppen Danity Kane, men detta förnekades av sångerskan själv.[11] Cassie spelade in en ny ledande singel vid namn "Must Be Love". Balladen gavs ut i april år 2009. Låten hade större framgång än tidigare singel och klättrade till en 42:a plats på USA:s R&B-lista Hot R&B/Hip-Hop Songs.[12] Trots detta fick sångerskan inte sitt material utgivet av sitt skivbolag eftersom över 20 inspelningar till CD:n hade läckt via internet. I augusti hade danspoplåten "Let's Get Crazy" premiär. Låten planerades att ges ut som en ny ledande singel för skivan men då den aldrig tog sig in på någon musiklista märktes låten som en "promosingel" av Cassies skivbolag. Efter flera förseningar lämnade sångerskan sitt dåvarande skivbolag och skrev på för Interscope Records i december år 2009.[13] I oktober år 2010 avslöjade sångerskan att hon fortfarande befann sig i inspelningsstudion och spelade in ny musik. Cassie förklarade att hon ville ge ut låtar som folk skulle respektera och att hon spelat in runt 50 låtar till albumet.[11]

2011-framåt: Comeback[redigera | redigera wikitext]

I december år 2011 avslöjades titeln på Cassies nya singel "King of Hearts".[14] En trailer på singelns musikvideo hade premiär samma månad på Cassies nya hemsida. Trailern gjorde Cassie till en så kallad "twitter-trend" samma dag. Sångerskans flera år försenade andra studioalbum planeras för release i maj år 2012.

Musikalisk stil och image[redigera | redigera wikitext]

Som musikartist har Cassie berättat att hon är influerad av en rad artister. Dessa inkluderar Aaliyah, Janet Jackson, Britney Spears, Madonna, Stevie Wonder och drottningen av latino-soul; La Lupe. Hon har refererat sig själv som en "die-hard fan av Jennifer Lopez" och avslöjat; "Jag skulle mer än gärna emulera hennes karriär totalt... Hon är otrolig från hennes dans till röst."

Cassies image har förändras mycket sedan hennes debut år 2005 där hon framställdes som en "vanlig" ung kvinna som skulle vara tilldragande för allmänheten. Vid samma tidpunkt när Cassie uppmärksammades för sina halvtaskiga liveframträdanden förklarade Diddy i en intervju; "Hon blev jättenervös, och det är det som jag gillar med henne- hon är egentligen bara en helt vanlig person". Några år senare skapades stor kontrovers i USA och övriga delar av världen när nakenbilder på sångerskan läckte ut på internet. Situationen eskalerade när Cassie nonchalant svarade på sin twitter att "Det verkar som om någon har hackat min dator, det är verkligen vidrigt och elakt. Men nu kan du sluta bete dig som om du aldrig har sett bröst förut"[15]. I april 2009 när den planerade releasen av sångerskans andra studioalbum närmade sig, chockade sångerskan fans och åskådare igen med att raka av sig allt hår på ena sidan av huvudet, något som återigen ådrog sig stor publicitet i skvallerpressen[16].

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cassies diskografi
Studioalbum

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

År Film Notering
2003 Barbarian Som 'Harem'
2008 Step Up 2 The Streets Som 'Sophie'

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”People On The Verge”. Vibe Magazine. http://books.google.se/books?id=_iYEAAAAMBAJ&pg=PA87&dq=%22cassie%22+%2B+%22me+%26+U%22&hl=sv&ei=pXScTovYN8je4QS9m7DwAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CDMQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22cassie%22%20%2B%20%22me%20%26%20U%22&f=false. Läst 31 augusti 2010. 
 2. ^ ”Warner Music Canada - CASSIE”. Warnermusic.ca. http://www.warnermusic.ca/cassie. Läst 31 augusti 2010. 
 3. ^ ”Cassie”. AskMen.com. http://www.askmen.com/celebs/women/singer_300/343_cassie.html. 
 4. ^ Werde, Bill (April 7, 2008). ”Diddy: Cassie CD Will Catch People "Off Guard"”. Billboard. http://www.billboard.com/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003786642#/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003786642. Läst 2 oktober 2009. 
 5. ^ [a b] Reid, Shaheem (2006-08-16). ”Diddy Brushes Off Cassie's Rocky Week”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1538701/20060816/story.jhtml. Läst 19 juli 2008. 
 6. ^ Reid, Shaheem and Fernandez, Liz."Diddy Says Cassie Hasn't Been Dropped — She's Just Busy With Kanye, Pharrell". MTV News. 21 juni 2007
 7. ^ Cassie Set to Release Second Album, UKMusic.com
 8. ^ TeenHollywood.com - Cassie Ventura: Takin' it 2 the Streets!
 9. ^ ”Billboard.com - Discography - Cassie - Official Girl”. Billboard.com. Arkiverad från originalet den 2008-12-29. http://web.archive.org/20081229052131/www.billboard.com/bbcom/discography/index.jsp?pid=765590&aid=1177130. Läst 6 september 2008. 
 10. ^ Rap-Up.com:// rap-up summer issue on sale now! » Blog Archive » Cassie’s Sophomore Album Due in Early 2009
 11. ^ [a b] ”Interview With Daniel 'Skid' Mitchell”. HitQuarters. 25 Oct 2010. http://www.hitquarters.com/index.php3?page=intrview/opar/intrview_Daniel_Mitchell_Interview.html. Läst 10 november 2010. 
 12. ^ [1] at Billboard online, April 17, 2009.
 13. ^ Sir Platinum Graham (2009-12-11). ”Cassie To Interscope With Diddy, Red Cafe ? | Singersroom Celebs”. Blog.singersroom.com. http://blog.singersroom.com/celebs/?p=8212. Läst 31 augusti 2010. 
 14. ^ http://www.rap-up.com/2011/09/03/new-music-cassie-f-fabolous-radio/
 15. ^ ”Fotoläcka: Cassie topless”. nyheter24.se. http://nyheter24.se/noje/musik/108211-fotolacka-cassie-topless. Läst 27 november 2010. 
 16. ^ ”Cassie Shocks Fans With Her New Mad Max Hairstyle”. giantmag.com. http://giantmag.com/style/giant-magazine-staff/cassie-shocks-fans-with-her-new-mad-max-hairstyle/. Läst 27 november 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]