Caterina Cornaro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Caterina Cornaro, porträtt av Gentile Bellini. Magyar Szépmüvészeti Múzeum, Budapest.

Caterina Cornaro, född 25 november 1454 i Venedig, Republiken Venedig, död där 10 juli 1510, var Kungadömet Cyperns sista regerande monark. Hon regerade 1474-1489 efter frånfället av hennes make Jakob II av Cypern och son Jakob III av Cypern, men avsattes då kungadömet annekterades av Republiken Venedig, där hon fick ställningen "dotter av venetianska republiken" och suverän härskare av Asolo.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Caterina Cornaro föddes i Venedig i den välkända och ansedda släkten Cornaro som alstrat fyra av republikens doger. Genom handel och affärer hade Cornarosläkten nära förbindelser med kungadömet Cypern. På ön hade de sockertillverkning och handlade med andra produkter som de importerade till Venedig. På moderns sida var hon ättling till kejsarna av Trebizond. Hennes ställning kanske mer än hennes skönhet bidrog till att hon avporträtterades av så framstående konstnärer som Durer, Titian, Bellini och Giorgione.

Hennes äldre bror var Padre della Patria Giorgio Cornaro som bland annat var riddare i Heliga romerska riket av tysk nation, och patricier av Venedig. 1468 blev Jacob II (Jakob bastarden) kung av Cypern och han behövde en hustru för att säkerställa tronföljden. Den 30 juli samma år trolovades han med Caterina i bådas frånvaro i Venedig, till glädje för republiken Venedig eftersom hans maka förmodades säkerställa handelsförbindelserna med Cypern. Hon anlände som hans hustru och drottning 1472 och de sammanvigdes i Famagusta i oktober eller november 1472. Strax efter dess avled Jacob hastigt och oväntat, och enligt testamentet blev Caterina regent. Det korta äktenskapet till trots, hade hon hunnit bli gravid, och hon nedkom med en son som blev kung Jakob III av Cypern. Jacob III dog under oklara omständigheter innan han hunnit fylla ett år. Från och med dess var Caterina regerande drottning, och ingen legitim arvinge fanns att efterträda henne.

Caterinas slott i Asolo.

Sedan länge hade kungadömet Cypern förfallit, och regerades från 1426 i verkligheten av mamluckerna. Med drottning Caterina förändrades maktstrukturerna, och kungadömet hamnade under venetianska köpmäns kontroll. 1489 tvingades hon abdikera och överlämna styret till republiken Venedig. Därefter blev Cypern en koloni till Venedig. Nederlaget sved för Caterina, men hon återvände den 14 maj samma år till hemstaden. Som kompensation för förlusten fick hon titulera sig drottning resten av sitt liv, och utsågs till suverän härskare över Asolo. Under Caterina blev hovet i Asolo vida berömt som litterärt och konstnärligt centrum, särskilt som Pietro Bembo i sin Gli Asolani förlade handlingen i sina platoniska kärleksdialoger dit. Catarina avled i Venedig 1510.

Donizettis opera Caterina Cornaro handlar om hennes liv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Helena Palaiologina
Drottning av Cypern (gemål)
14721473
Efterträdare:
Ingen
Företrädare:
Jakob III av Cypern
Drottning av Cypern (regent)
14741489
Efterträdare:
Ingen