Cato den yngre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cato den yngres självmord. Målning av Charles Le Brun.

Marcus Porcius Cato, Cato den yngre, född 95 f.Kr. i Rom, död 46 f.Kr. i Utica, var en romersk senator, stoiker, sonsons son till Cato den äldre.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Cato var som optimat känd för sin hängivenhet för republikens ideal och sitt motstånd mot Julius Caesar. Omkring tiden för Caesars konsulat 59 f.Kr. försökte han förhindra dennes kandidatur och senare stoppa dennes agrarreform till förmån för Pompejus veteraner genom filibuster men misslyckades. Sedan Pompejus gripit makten i staden var Cato en av dem som starkast krävde att Caesar skulle avsättas som ståthållare i Gallien och ställas inför rätta och motsatte sig alla kompromisser med caesarianerna, vilket bidrog till att utlösa ett inbördeskrig.

Efter Pompejus nederlag i slaget vid Farsalos år 48 f.Kr. flydde Cato med ett antal andra till provinsen Africa och satte upp en ny armé som besegrades i slaget vid Thapsus år 46 f.Kr., varpå hans situation blev omöjlig. Som befälhavare i staden Utica nära Thapsus skulle Cato inte kunna undgå att bli tillfångatagen av Caesars trupper. Erfarenheterna från inbördeskriget pekade på att Caesar inte skulle döda sina motståndare, utan istället benåda honom. Enligt republikens ideal skulle det betyda att Cato kom i tacksamhetsskuld till Caesar, som avstått från att döda honom. Det skulle tvinga Cato till att antingen tiga med sitt motstånd eller förlora sin heder när han angrep sin välgörare Caesar som skonat honom. Cato valde då att ta sitt liv genom att först försöka skära upp sin buk. Självmordsförsöket misslyckades och hans sår förbands och syddes igen. Men Cato rev upp stygnen och slet ut sina inälvor, och förvägrade därmed diktatorn möjligheten att benåda honom.[1]

Republikanerna räknade Cato som en martyr, medan Caesar publicerade skriften Anti-Cato för att svärta ner honom. Catos systerson Brutus, som tidigare tagit emot nåd från Caesar, valde senare att delta i den sammansvärjning som slutade med mordet på Caesar den 15 mars 44 f.Kr.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Goldsworthy, Adrian (2007). Caesar: en biografi. Lund: Historiska Media. ISBN 978-91-85507-21-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]