Chandrika Kumaratunga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kumaratunga med Colin Powell 2005.

Chandrika Bandaranaike Kumaratunga (uttal: /kumɑ:ra'tuŋga/, född 29 juni 1945 i Colombo, är en lankesisk politiker. Hon var landets premiärminister 1994 och president 1994–2005.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Både hennes far Solomon Bandaranaike och hennes mor Sirimavo Bandaranaike var premiärministrar i Sri Lanka.[1] Hennes mor var dessutom världens första kvinnliga premiärminister.

Hon fick sin utbildning vid en klosterskola i Colombo och studerade sedan vidare vid universitetet i Paris.

Kumaratunga blev Sri Lankas president 1994 - vid presidentvalet fick hon 62 procent av rösterna - och hon omvaldes för en andra period 2000. Hon var nära att bli dödad under den sista dagen av presidentvalskampanjen år 2000, vid en attack av en självmordsbombare tillhörande de tamilska tigrarna. Den 19 november 2005 efterträddes hon på presidentposten av Mahinda Rajapakse.

1978 gifte hon sig med politikern Wijaya Kumaratunga, som mördades 1988 av en politisk motståndare. Hon har en dotter, Yosodhara, och en son, Vimukthi.

Chandrika Kumaratunga företräder SLFP, Sri Lankas frihetsparti. Hennes huvudsakliga politiska motståndare är Ranil Wickramasinghe, ledare för UNP (United National Party).

Hon är medlem av Council of Women World Leaders, ett nätverk för nuvarande och tidigare stats- och regeringschefer som verkar för ökad jämställdhet och för att stärka kvinnors roll i den politiska toppen världen över.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hællquist, Karl-Reinhold: Chandrika Bandaranaike Kumaratunga i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 29 december 2015.