Chania

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För prefekturen, se Chania (prefektur).
De venetianska kvarteren i Chania.
Fyrtornet på Chania byggdes under 1600-talet.

Chania (även Hania; på grekiska Χανιά; IPA/xaˈɲa/) är en kommun på den grekiska ön Kreta, tillika öns näst största stad och huvudorten i prefekturen med samma namn. Staden ligger på Kretas norra kust, omkring 70 km från Rethymno och 145 km från Heraklion, och har cirka 65000 invånare[källa behövs].

Chania var Venedigs huvudort på ön innan den osmanska erövringen. Den gamla staden som utgör en stor del av Chanias centrum är känt som en av de vackraste platserna på hela Kreta, med ett gytter av gamla hus runt en klar hamnbassäng och med det venetianska fyrtornet från 1600-talet som mest kända symbol.

Stadens huvudnäringar är turism och jordbruk men staden är administrativt centrum och här finns Kretas tekniska högskola.

Infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

Chanias internationella flygplats ligger på halvön Akrotiri strax öster om Chania. Den har uppkallats efter hjälten Daskalogiannis som gjorde uppror mot turkarna år 1771. Via hamnstaden Souda finns färjeförbindelse med omvärlden.

Chania förbinds med övriga städer på ön via den stora vägen A90. Vägen går strax söder om stan, in till staden går den gamla huvudvägen som går längs med kusten från Souda till Maleme.

Historia[redigera | redigera wikitext]

På samma ställe som Chania ligger idag fanns det under minoisk tid en större bosättning. Det är troligt men inte bevisat att detta var den antika staden Kydonia.[1] År 69 f.Kr. besattes Kreta av romarriket, som naturligt övergick i bysantinsk styrelse. Kreta var under arabiskt styre mellan 824 och 961 då det återgick till bysantinskt styre. Det var vid denna tid som staden fick namnet Chania. Från 1200-talet till 1600-talet var staden venetiansk och därefter under osmansk styrelse. På 1800-talet och 1900-talet spelade Kreta en betydande roll i den grekiska nationella rörelsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Winbladh, Marie-Louise "Minoer och mykenare på Västkreta, De svensk-grekiska utgrävningarna i Chaniá"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]