Channel 4

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Channel 4
Channel 4
Lanserad2 november 1982
ÄgareChannel Four Television Corporation
SändningsområdeStorbritannien, Republiken Irland
Språkengelska
LandStorbritannien
HuvudkontorLondon[1]
WebbplatsOfficiell webbplats
Channel 4-byggnaden i London.
Channel 4-byggnaden med Channel 4-logon utanför.

Channel 4 är en reklamfinansierad public service-kanal som sänder TV i det brittiska marknätet. Den bildades efter beslut i parlamentet 2 november 1982 med syfte att bryta BBC och ITV:s duopol inom televisionen.

Big Brother-kontrovers[redigera | redigera wikitext]

Den 24 maj 2007 har den brittiska motsvarigheten till granskningsnämnden, Ofcom, beslutat att Channel 4 brustit i sitt ansvar för att de visat mobbningen Shilpa Shetty utsattes för av Jade Goody i TV utan att visa hela sammanhanget. Kanalen måste därför, i samband med kommande säsong av Big Brother i Storbritannien, vid tre tillfällen sända förtydliganden som tar upp de brister Ofcom anmärkt på. [2]

Mottagning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

De inhemska brittiska public service-kanalerna är officiellt inte tillgängliga i Sverige. För att hindra folk utanför Storbritannien från att titta på dessa kanaler, är sändningarna via satellit riktade mot Storbritannien. Trots detta är det på flera platser i Sverige möjligt att ta emot de digitala sändningarna från satelliten Astra 2D om man har en tillräckligt stor parabolantenn. Programkort eller abonnemang krävs inte då sändningarna är okodade. I Stockholmsområdet räcker det, på grund av en lokalt starkare signal, med en 120 cm stor parabol för att kunna ta emot sändningarna, medan det krävs betydligt större antenner på andra håll i Sverige, exempelvis i Skåne eller Norrland. Några av de kanaler som ligger fritt på satelliten, och därmed kan tas emot i Sverige, är BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four, CBBC, BBC News, ITV1, ITV2, ITV3, ITV4, CITV och Five. Samtliga dessa kanaler är numera flyttade till de nya satelliterna Astra 2E och Astra 2F. I och med det är mottagning utanför Storbritannien oftast endast möjlig med mycket stora parabolantenner, I många fall är mottagning överhuvudtaget inte möjlig alls.

Om folk utanför Storbritannien tittar på landets inhemska kanaler i allt för stor utsträckning kan det bli ett problem för programföretagen. Dels på grund av rättighetsavtal då de enbart besitter rättigheter för Storbritannien men även för att företagen ska kunna sälja sina program till andra TV-bolag i exempelvis Sverige. BBC, ITV och Channel 4 har en omfattande produktion och en förutsättning för denna är de inkomster som man får in genom försäljning till andra TV-bolag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Contact Information (på engelska), Channel Four Television Corporation, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Channel 4 forced to air Big Brother apologies

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]