Charas

Från Wikipedia

Charas är en typ av hasch som utvinns ur cannabis. Den största delen av all charas produceras i norra Indien, Afghanistan, Nepal och bergskedjan Himalaya, där den ursprungligen kommer ifrån, och är en betydande inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Charas historia[redigera | redigera wikitext]

Charas har använts i tusentals år på den indiska subkontinenten för dess medicinska värde och religiösa bruk[1] och såldes även i statligt kontrollerade affärer runt om i det brittiska imperiet.[2] Bruk av charas har även en central roll i hinduismen.

Indien kriminaliserade charas först på 1980-talet, med fängelsestraff som följd. Innehav kunde leda till tio års fängelse kortast. Dessa lagar är numera mildare.

Trots den illegala statusen är charas fortfarande väldigt populärt i Indien, speciellt bland indiska sadhu och andra sekter som anser att charas är en betydande del av deras religion.

FN liksom bland annat Sverige och USA klassar i nationell lagstiftning hasch som narkotika. I USA, Sydamerika och Europa pågår idag omfattande lobbyarbete för drogens legalisering.

I Ryssland ingrep nyligen[när?] övervakningsorganet Roskomnadzor och tvingade Wikipedia att i den ryska varianten av denna artikel lägga in orden "narkotiskt preparat" i rubriken.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Media Awareness Project.
  2. ^ Report of the Indian Hemp Drugs Commission, 1893–94. Simla, India: Government Central Printing House, 1894, 7 vols., Chapter XIV. The Policy of Hemp Drug Administration, Druglibrary.net