Charas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Balls and sticks of Charas.jpg

Charas är en typ av hasch som utvinns ur cannabis. Den största delen av all charas produceras i norra Indien, Afghanistan, Nepal och bergskedjan Himalaya, där den ursprungligen kommer ifrån, och är en betydande inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Charas historia[redigera | redigera wikitext]

Charas har använts i tusentals år på den indiska subkontinenten för dess medicinska värde och religiösa bruk[1] och såldes även i statligt kontrollerade affärer runt om i det brittiska imperiet.[2] Bruk av charas har även en central roll i hinduismen.

Indien kriminaliserade charas först på 1980-talet, med fängelsestraff som följd. Innehav kunde leda till tio års fängelse kortast. Dessa lagar är numera mildare.

Trots den illegala statusen är charas fortfarande väldigt populärt i Indien, speciellt bland indiska sadhu och andra sekter som anser att charas är en betydande del av deras religion.

FN liksom bland annat Sverige och USA klassar i nationell lagstiftning hasch som narkotika. I USA, Sydamerika och Europa pågår idag omfattande lobbyarbete för drogens legalisering.

I Ryssland ingrep nyligen[när?] övervakningsorganet Roskomnadzor och tvingade Wikipedia att i den ryska varianten av denna artikel lägga in orden "narkotiskt preparat" i rubriken.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Media Awareness Project.
  2. ^ Report of the Indian Hemp Drugs Commission, 1893–94. Simla, India: Government Central Printing House, 1894, 7 vols., Chapter XIV. The Policy of Hemp Drug Administration, Druglibrary.net