Charlotte Du Rietz

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Charlotte du Riez)
Hoppa till: navigering, sök
Charlotte du Riez
Porträtt av Jakob Björck föreställande Charlotte som jaktens gudinna Diana
Född Charlotte de Geer
1744
Död 1820
Nationalitet Svensk
Make Anders Rudolf du Rietz
Föräldrar Greve Charles de Geer och friherrinnan Katarina Charlotta Ribbing

Charlotte (eller Charlotta) du Riez eller Du Rietz, född De Geer 1744, död 1820, var en svensk friherrinna och känd för den kärleksrelation hon hade med Gustav III under juli–september 1768.

Hon var dotter till marskalk friherre Charles De Geer och Catharina Charlotta Ribbing och gifte sig år 1765 med löjtnant Anders Rudolf du Rietz. Hon beskrivs som bildad, självständig och intellektuell, med ett intresse för kemi och metallurgi.

I juli–september 1768 var hon föremål för vad som har kallats Gustav III:s "enda kärleksaffär." I februari 1768 uppger Fredrik Sparre att Charlotte Du Rietz och Eva Helena Ribbing, som han beskriver som modedockor med dåligt rykte, flirtade med Gustav och försökte förföra honom. Gustav ska ha besvarat närmandet från Charlotte Du Rietz, och paret upprätthöll en passionerad brevväxling under den tid de var frånvarande. Samtidigt var Gustav under tryck att fullborda sitt äktenskap med Sofia Magdalena under sommarvistelsen på Ekolsunds slott det året, understödd av Charlotta Sparre, som förebrådde honom hans onödiga sätt att "experimentera." Sofia Magdalena ska ha plågats av förbindelsen men inte visat sina känslor öppet. Förhållandet pågick mestadels brevledes.

Relationen tog slut då Gustav fick höra rykten om att hon var otrogen mot honom. Under sommaren 1768 gjorde Gustav en studieresa i Bergslagen, och han avslutade förbindelsen med Du Rietz då han besökte hennes barndomshem Löfsta slott. Den 5 oktober samma år möttes de återigen i Uppsala, där han var på inspektionsresa och hon var för att besöka sin make, och han skrev då ett definitivt avskedsbrev. Relationens karaktär har dock av vissa historiker senare ifrågasatts. Gustav III:s sexuella historia beskrivs av Adolf Fredrik Munck i hans redogörelse av fullbordandet av Gustav III:s äktenskap.[1] Gustav III hade, före denna förbindelse, anlitat en engelsk sjökaptens hustru i Göteborg för att få sexuell erfarenhet, men i båda fallen tycks ett fullbordat samlag inte ha genomförts utan begränsat sig till beröring utan "effekt", och kurtisanen Catharina Norman hade just därför anlitats år 1771 för att agera sexualinstruktör och beröva monarken hans oskuld.[1] Enligt Muncks uppgifter rapporterade Catharina Norman att "Hans Majestät är fasligt blyg och alldeles ovan", och att försöket att genomföra ett samlag hade varit resultatlöst[1] I oktober 1768 uppkom ett falskt rykte om Sofia Magdalenas graviditet. Efter detta gjorde Gustav ett närmande till Eva Helena Ribbing, men hon avbjöde förslaget med orden att den smickrande känsla han sade sig hysa för henne måste ha varit en nyck av sårad självkänsla, och att hon visst skulle kunna älska honom, men att hon inte skulle kunna gå mellan prinsen och sin egen blivnade drottning.

Brevväxlingen mellan du Riez och Gustav III finns i Uppsala universitetsbibliotek, du Riezs under signum F 497 och kungens under signum F 418 C.

Charlotte du Rietz figurerar i den fiktiva romanen Morianen av Crusenstolpe, där hon har ett förhållande med Gustav Badin.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Gunilla Roempke (1994). Gunilla Roempke. red. Vristens makt – dansös i mätressernas tidevarv. Stockholm: Stockholm Fischer & company. ISBN 91-7054-734-3 

Referenser[redigera | redigera wikitext]