Chauvinism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Chauvinism (av franskans: chauvinisme) är en extrem och kärleksfull nationalistisk patriotism. Ordet används ofta för att beskriva förhärligande av den egna gruppen, även i andra avseenden än nationalitet men betyder endast extrem patriotism för sitt hemland.

Uttrycket kommer från den skrytsamme franska soldaten Nicolas Chauvin, som var en veteran från Napoleonkrigen.[1] På franska betecknade det ursprungligen en blind beundran för Napoleon I och det första kejsardömets gloire. Därefter blev det en benämning på den extrema franska nationalkänsla, den självbeundran och det svärmeri för den krigiska äran, som en tid under det andra kejsardömet utgjorde Napoleon III:s främsta stöd. Slutligen övergick det till betydelse av skrytsam och utmanande patriotism i allmänhet.

Ordet används ofta felaktigt av vänsterextrema feminister för att betyda misogynt eller sexuellt trakasserande beteende.

Många chauvinistiska personer beskriver sig själva som älskande av västerländsk kultur t.ex. The Proud Boys i USA, en mansklubb för amerikanska män som består av män med många olika rastillhörigeter, religionstillhörigheter, och sexuella läggningar. Gruppen har ofta felaktigt beskrivits som rasistiskt, misogynt, islamofobiskt homofobisk m.m.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Chauvinism i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1906)