Chinchón

Chinchón
Kommun
Iglesia Nuestra Señora de la Asunción.
Iglesia Nuestra Señora de la Asunción.
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Provins Provincia de Madrid
Höjdläge 585 m ö.h.
Koordinater 40°08′30″N 3°25′15″V / 40.141667°N 3.420833°V / 40.141667; -3.420833
Folkmängd 5 404 (2015-12-28)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359278
Läge i Spanien
Läge i Spanien
Läge i Spanien

Chinchón är en stad i den autonoma regionen Madrid i Spanien, cirka fem mil sydväst om Madrid. Staden är en del av det så kallade Comarca de Las Vegas.

Lokalisering[redigera | redigera wikitext]

Chinchón ligger mitt i dalgången för Tajo-Jarama. Naturen är mycket påverkad av människan, som under seklernas gång har format om landskapet till sin fördel. Landskapstyperna i Chinchón kan delas in i fyra bastyper, som alla är rika på såväl flora som fauna: skogsdungar och flodbäddar i botten av dalen, sluttningar i gips, torra områden och mark i träda, och våtområden.

Placeringen av Chinchón mellan bergstoppar med hedområden och Tajuñas bördiga lagområden har sin förklaring. Staden ligger på en bra kulle, lätt att försvara tack vare de utbredda områdena med goda kommunikationsleder av traditionellt slag. Det finns vatten i överflöd från våtområdenas avrinning och placeringen, vid kanten av en sluttning med våtområden, garanterar skugga på sommaren och lä på vintern.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Teaterscenen "Den sista måltiden", framförs på balkong vid Plaza Mayor, 2007

Staden Chinchón håller sina traditioner levande och erbjuder besökande ett antal kulturella festligheter. Under påskveckan deltar mer än 250 chincónbor i ett skådespel över passionsdramat. Denna teaterföreställning, som började som en enkel tradition, har vuxit till en av de största återkommande manifestationer som firas i staden. Vid ett antal stationer visas olika scener ur Jesu liv.

Chinchón firar sitt skyddshelgon sista veckan i augusti. Staden är känd för tillverkning av aniskryddat brännvin, och har även gett namn åt kinin genom vistelsen i Peru av Grevinnan av Chinchón.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Plaza Mayor, med kyrkan "Nuestra Señora de la Asunción" på höjden

Plaza Mayor: Plaza Mayor i Chinchón är ett typiskt medeltida torg. De första husen med balkonger och stödpelare byggdes under 1400-talet. Torget var helt omkringbyggt vid 1600-talet. Det har en oregelbunden form och en enkel form, klar, ordnad och hierarkisk. Byggnaderna är i tre våningar, med infällda affärslokaler och 234 balkonger av trä, stödda av pelare. Sedan torget byggdes har otaliga aktiviteter ägt rum där: kungliga fester, proklamationer, skådespel, tjurfäktningar, avrättningar, religiösa, politiska och militära aktiviteter, filminspelningar etc. En av de mera kända filminspelningarna var av Jorden Runt på 80 dagar.

Iglesia Ntra. Sra. de Ia Asunción: Uppförandet av kyrkan påbörjades 1534 som en byggnad i gotisk arkitektur, under ledning av Alonso de Cobarrubias, och det slutfördes 1626, efter att ha bygget hade stått till under 48 år. 1808 brände franska trupper kyrkan, som blev restaurerad 20 år sedan. Den nuvarande kyrkan kombinerar stilarna gotik, plateresk (spansk arkitektonisk stil som kombinerar mudejar och flamboyant), renässans och barock.

Tornet utan kyrka

Torre del reloj: Detta torn var en del av den gamla kyrkan Iglesia de Ntra. Sra. de Gracia, konstruerad under 1400-talet. Tornet restaurerades lång tid efter att fransmännen hade förstört byggnaden, men inte kyrkan, som med tiden har blivit helt begravd. Av detta har kommit ett talesätt att "Chinchón har ett torn utan kyrka och en kyrka utan torn", eftersom nuvarande kyrkan saknar detta.

Castillo de Chinchón: Byggnad från andra hälften av 1500-talet. Dess sista användning var under 1900-talet som spritfabrik.

Convento de San Agustín: härbärgerar för närvarande "Parador Nacional de Turismo de Chinchón", efter att ha blivit rekonstruerat och restaurerat 1982 av arkitekten Juan de Palazuelo och sedan av Chinchóns Ayuntamiento (kommun) donerats till staten.

Convento de las Clarisas: grundades 1653 av den femte hertigen av Chinchón, don Francisco Faustino Fernández de Cabrera y Bobadilla.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Från Madrid kan man komma till Chinchón via A-3 och ta av på M-307, strax före Arganda. Därifrån tar man landsvägen M-311 och sedan M-313 till Chinchón. Man kan också nå staden via A-4, och ta avtagsvägen M-404, strax efter Valdemoro, som går via Ciempozuelos och Titulcia till Chinchón. Det går även utmärkta förbindelser till staden från Madrid. T.ex. buss 337 från Conde de Casal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Chinchón hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-12-28; databasdump nerladdad 2016-04-24