Jorden runt på 80 dagar (film, 1956)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jorden runt på 80 dagar
(Around the World in Eighty Days)
Genre Äventyr
Komedi
Familjefilm
Regissör Michael Anderson
Producent Michael Todd
Ray Freiman
Manus James Poe
John Farrow
Skådespelare David Niven
Cantinflas
Originalmusik Victor Young
Fotograf Lionel Lindon
Klippning Howard Epstein
Premiär 22 december 1956
(USA)
24 januari 1958
(Sverige)
Speltid 175 min
Land  USA
Språk Engelska
IMDb

Jorden runt på 80 dagar är en amerikansk film från 1956. Filmen regisserades av Michael Anderson och producerades av Michael Todd.

David Niven spelar huvudrollen som den engelske aristokraten Phileas Fogg, och Cantinflas spelar hans betjänt Passepartout. Shirley MacLaine spelar en indisk prinsessa. I en mycket liten biroll agerar även Frank Sinatra som skymtar förbi som pianist. Filmen är baserad på Jules Vernes roman med samma namn. Originalmusiken är komponerad av Victor Young. Filmen hade svensk premiär 24 januari 1958 på biografen Nya Ritz i Stockholm.

Filmen belönades med fem Oscars, bland annat för bästa film, bästa foto, bästa musik och bästa manuskript.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Phileas Fogg går dagligen till Reformklubben, och en dag uppstår en diskussion om hur lång tid det tar att åka jorden runt. Fogg vadslår med övriga klubbmedlemmar, packar sin väska, ställer klockan och lovar vara tillbaka inom 80 dagar. Fogg och Passepartout lämnar London. I Paris möts de av besked att tågen inte kan komma fram på grund av en lavin, varför Fogg köper en luftballong. Sedan används en mängd olika färdmedel för att ta sig runt jorden, och man besöker bland annat Bombay och Yokohama. I indiska djungeln räddas en prinsessa från att bli bränd på bål. För att ta sig över Atlanten eldas i princip ett helt fartyg upp.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]