Chioma Nnamaka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Chioma Mathilda Nnamaka, född 15 juni 1985 i Uppsala, är en svensk basketspelare.

Nnamaka blev 2008 WNBA-draftad redan som nummer 21 och blev samma år den andra svenska spelaren i damernas motsvarighet till NBA, WNBA efter Solnas Tanja Kostic som spelade för Cleveland Rockers och Utah Starzz vid 1990-talets slut. Nnamaka spelade tolv matcher för Atlanta Dream. Efter NBA-säsongen flyttade hon till Valenciennes i Frankrike.

Nnamaka har tidigare spelat i KFUM Uppsala/Sallén 1993-2002, 08 Stockholm 2002-2004, därefter det amerikanska collegelaget Georgia Tech 2004-2008. Hon tog en plats direkt när hon som 14-åring debuterade i damligan med Sallén Basket. Hon gick basketgymnasiet i Fryshuset och bytte klubb till 08 Stockholm. Där hon som 18-åring omgående blev svensk mästare. Hon har hunnit med en rad landskamper för Sverige på junior- och seniornivå.

Chioma Nnamaka är yngst av fyra syskon i en riktig basketfamilj. Storebror Oluoma Nnamaka är svensk landslagsman och var proffs i Tyskland. Han spelar nu i Italien. De två äldre systrarna Azuka och Ifeayani har spelat i den svenska damligan i flera år för Solna respektive Norrköping.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]