National Basketball Association

Från Wikipedia
(Omdirigerad från NBA)
Uppslagsordet ”NBA” leder hit. För den tidigare boxningsorganisationen, se National Boxing Association.
National Basketball Association
SportBasket
LänderUSA (29 lag)
Kanada (1 lag)
Grundad6 juni 1946 i New York, NY, USA
Antal klubbar30
Regerande mästareDenver Nuggets (1:a titeln) (2022/2023)
Flest ligatitlarBoston Celtics
Los Angeles Lakers (17 titlar)
TV-partnersABC
ESPN
TNT
NBA TV
WebbplatsNBA.com
En match mellan LA Clippers och Phoenix Suns i NBA, 2004.

National Basketball Association, NBA, är en professionell basketliga i Nordamerika med lag från både Kanada och USA. Ligan grundades 1946, men hette då Basketball Association of America (BAA). Man bytte namn till NBA 1949, när man gick ihop med den konkurrerande ligan National Basketball League (NBL). 1976 gick även American Basketball Association (ABA) ihop med NBA.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundande och sammanslagning[redigera | redigera wikitext]

Basketball Association of America (BAA) grundades 1946 av ägarna till de större ishockeyarenorna i nordöstra och mellanvästra USA, och Kanada. Den 1 november 1946 i Toronto, Ontario, Kanada, var Toronto Huskies värd för den första matchen som spelats i ligans historia, mot New York Knickerbockers i Maple Leaf Gardens.[1] Även om det hade funnits tidigare försök till professionella basketligor, ABL och NBL, var BAA den första ligan som främst spelade i stora arenor i större städer. Under de första åren, var kvaliteten på spelet i BAA inte signifikant bättre än i konkurrerande ligor eller bland ledande oberoende klubbar som Harlem Globetrotters. Till exempel, finalisten i ABL 1948, Baltimore Bullets flyttade till BAA och vann ligan 1948, och NBL-mästaren 1948, Minneapolis Lakers, vann 1949 BAA-titeln.

Den 3 augusti 1949 kom BAA överens om att gå samman med NBL, vilket skapade nya National Basketball Association (NBA).[2] Den nya ligan innehöll sjutton lag som låg i en blandning av stora och små städer,[2] samt stora arenor och mindre gymnastiksalar och vapenförråd. 1950 minskade NBA till elva lag, en process som fortsatte fram till 1953/1954, då ligan nådde sin minsta storlek, åtta lag som alla fortfarande är med i ligan (Knicks, Celtics, Warriors, Lakers, Royals/Kings, Pistons, Hawks och Nationals/76ers). Minskningsprocessen gjorde att ligans lag från mindre städer, flyttade till större städer. Hawks bytte från "Tri-Cities" (området är numera känt som Quad Cities) till Milwaukee (1951) och senare till St. Louis (1955); Royals från Rochester till Cincinnati (1957); och Pistons från Fort Wayne till Detroit (1957).

Även om japansk-amerikanska Wataru Misaka tekniskt bröt spärren för "färgade" att spela i NBA säsongen 1947/1948, när han spelade för New York Knicks, är 1950 känt som året då "färgade" fick börja spela i NBA. Detta år tog flera lag in afroamerikaner, bland annat Chuck Cooper i Boston Celtics, Nat "Sweetwater" Clifton i New York Knicks och Earl Lloyd i Washington Capitols. Under denna period vann Minneapolis Lakers, som leddes av centern George Mikan, fem NBA-mästerskap och etablerade sig som ligans första dynasti.[3] För att uppmuntra skott och motverka passivt spel införde ligan 24 sekunders-skottklockan 1954.[4] Om ett lag inte försöker göra mål (eller bollen inte kommer i kontakt med basketkorgen) inom 24 sekunder efter ha fått bollen, stoppas spelet och bollen ges över till motståndaren.

Lag[redigera | redigera wikitext]

Divisionerna 2014/2015:

EASTERN CONFERENCE
Atlantic Central Southeast
Boston Celtics Chicago Bulls Atlanta Hawks
Brooklyn Nets Cleveland Cavaliers Charlotte Hornets
New York Knicks Detroit Pistons Miami Heat
Philadelphia 76ers Indiana Pacers Orlando Magic
Toronto Raptors Milwaukee Bucks Washington Wizards
 
WESTERN CONFERENCE
Northwest Pacific Southwest
Denver Nuggets Golden State Warriors Dallas Mavericks
Minnesota Timberwolves Los Angeles Clippers Houston Rockets
Oklahoma City Thunder Los Angeles Lakers Memphis Grizzlies
Portland Trail Blazers Phoenix Suns New Orleans Pelicans
Utah Jazz Sacramento Kings San Antonio Spurs
Western Conference Eastern Conference

Tidigare lag[redigera | redigera wikitext]

  • Not: Inom parentes står det mellan vilka år laget spelat i NBA

Priser[redigera | redigera wikitext]

Varje år delas flera priser ut till olika spelare och ledare. Röstningen för priserna sker direkt efter grundseriens slut av 125 journalister ifrån USA och Kanada. Hur de röstar är olika för varje pris, men vanligast är att de får rösta på en etta, två och en trea. Den spelare eller tränare som får en röst som etta får till exempel 5 poäng, för en röst som tvåa 3 poäng och som trea 1 poäng. När poängen räknas ihop så vinner personen med högst poäng, oavsett antal röster på förstaplats.

Lista över kommissarier[redigera | redigera wikitext]

De som har innehaft rollen som kommissarie (högsta chefen) för NBA.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]