Christer Sjögren (konstnär)

Från Wikipedia
Christer Sjögren.
Trappräcke på Vår Gård.
Sjögrens konst- och bruksglas.

Georg Christer Natanael Sjögren, född 25 juni 1926 i Stockholm, död 13 oktober 2008 i Katarina församling, Stockholm, var en svensk glaskonstnär, skulptör, bildhuggare, medaljkonstnär, tecknare och formgivare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till homeopaten Eibel Sjögren och Martha Kilander och från 1953 gift med keramikern Eva Birgitta Ruth Lindbeck. Efter avlagd gesällprov i träbildhuggaryrket 1947 studerade han skulptur vid Konstfackskolan 1948–1952 och för Stig Blomberg vid Kungliga konsthögskolans skulpturavdelning i Stockholm 1953–1958.

Efter sina studier fortsatte han att arbeta i trä, smide och betong och prisbelönades vid ett flertal skulpturpristävlingar bland annat av Kungliga myntkabinettet för ett förslag om moderna medaljer. Till hans tidiga arbeten räknas ett trappräcke i smide med symboliska figurer från natur- och djurriket för Vår Gårds konferensanläggning i Saltsjöbaden och en betongvägg för Risbrinksskolan i Linköping samt en färgfönsterfris för varuhuset Domus i Växjö.

Tillsammans med hustrun Eva Sjögren hade han sin verkstad vid Lundagatan i Stockholm. Så småningom specialiserade han sig på glas. Här ”upptäcktes” han av disponenten för Lindshammars glasbruk, Erik Hovhammar, och fick en anställning på bruket 1963. Mellan 1965 och 2003 var han konstnärlig ledare för bruket. Han skapade bland mycket annat bruksglas, karaffer, flaskor, ljusstakar, askfat, vaser och arkitektoniskt glas för brukets Arkitekturglas-ateljé. Här kan nämnas fatserien Barock och serie Crister där besticken med glashandtag ingick och blev en stor försäljningsframgång.

Han utvecklade den speciella teknik att blåsa upp glaspjäsen i ett hålrum av tegelsten. När Apollo 11-astronauterna kom hem från första månresan fick de varsin Christer Sjögren-skulptur, skänkta av Lindshammar och Richard Nixon fick den första. Christer Sjögren arbetade gärna med sakralt glas, bland dem ett 16 kilo tungt altarkors i kristall från 1974 som finns i flera av Sveriges småkyrkor.

Hans konst uppmärksammades av en bredare publik efter en separatutställning i Stockholm 1959 där han visade skulpturer och betongreliefer. Därefter ställde han ut separat på bland annat Konsthantverkarna i Stockholm 1959, Lilla galleriet 1962, Form i Malmö 1965 och i Höganäs 1966. Tillsammans med Berndt Petterson och Birger Forsberg ställde han ut på De Ungas salong i Stockholm 1959 och han ställde ut ett flertal gånger tillsammans med sin fru bland annat Konsthantverkarna i Stockholm. Han medverkade i utställningen Modern medaljkonstKungliga myntkabinettet 1955 och i den internationella medaljutställningen i Paris 1959 och 1961 samt i de internationella utställningarna av samtida medaljkonst i Wien och Rom. Han deltog i Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger i Stockholm och Liljevalchs Stockholmssalonger samt utställningen Aspect på Liljevalchs konsthall. Han tilldelades Helge Ax:son Johnsons stiftelses stipendium 1955 och Ester Lindahl-stipendiet 1961–1962. Sjögren är representerad med medaljer vid Kungliga myntkabinettet och Nationalmuseum[1] i Stockholm.

Christer Sjögren är gravsatt i minneslunden på Skogskyrkogården i Stockholm.[2]

Representation (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]