Cision

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cision AB
Cision Ltd Logo.jpg
Org.nr556027-9514
TypPublikt aktiebolag
Nasdaq NordicCSN
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerAnders Böös
Styrelseordförande
Magnus Thell
Vd
BranschInvesterarrelationer
Public relations
Antal anställda1 385 - December 2010
Historia
Grundat1892
Bildat avSvenska Telegrambyrån
Ekonomi
Omsättning 1,131 miljarder SEK
Rörelseresultat 122,72 miljoner SEK
Vinst efter skatt 56,058 miljoner SEK
Tillgångar 2,049 miljarder SEK
Eget kapital 902,324 miljoner SEK
Struktur
DotterbolagCision Global Solutions AB
Cision Svenska Holding AB
Cision Sverige AB
Övrigt
WebbplatsCision.se
FotnoterSiffror från 2010 års bokslut.[1]

Cision AB är ett svenskt företag som arbetar med mediedatabaser och utskick av pressmeddelanden.

Huvudkontoret är beläget i GarnisonenLinnégatan 87 A i Stockholm. Cision AB är noterat på Stockholmsbörsens Small Caplista under kortnamnet CSN och har cirka 17 000 aktieägare.[2] Bolaget har cirka 1 600 anställda och omsatte 1,5 miljarder kronor 2009. Cision bedriver verksamhet i Europa, Nordamerika och Asien samt har samarbetspartners i 125 länder.[3]

Cisions tjänster[redigera | redigera wikitext]

Cision erbjuder marknadens mest omfattande mediedatabas över redaktioner och journalister. Webbgränssnittet CisionPoint innehåller sökbara kontakter till över 10 000 redaktioner i Norden. Här hanteras pressmeddelanden som sedan kan skickas till ett stort antal nyhetsbyråer och börser eller bara till enskilda journalistkontakter.

Vidare driver Cision nyhetsportalen CisionNews som publicerar pressmeddelanden, finansiella rapporter, bilder, videor etc samt sajten Journalisttweets.com[4] där man kan följa vad journalister i Europa och Nordamerika skriver om på mikrobloggen Twitter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Cision räknar sin svenska historia från 1892 när Svenska Telegrambyrån startade en annonsavdelning.[5] Under en lång tid arbetade företaget, som då hette Pressurklipp, med att på uppdrag av företag och privatpersoner samla ihop tidningsartiklar som berörde dem. 1997 bestod Cision av ett bolag i Sverige med dotterbolag i Danmark. Omsättningen var omkring 75 miljoner kronor per år och företaget hade 165 anställda. Tjänsten bestod i huvudsak av pressklipp från tryckta medier och utskrifter från radio/TV. Cision gick då under namnet Observer.

 • I mitten av 1990-talet började Cision erbjuda enklare medieanalyser. Sedan dess har tjänsten utvecklats både vad gäller möjligheter och kundanpassning. När det var tydligt att Cisions koncept fungerade i Sverige och Danmark, och det med hög tillväxt och god rörelsemarginal som följd, påbörjades en internationell expansion. Cision började med övriga Norden följt av Tyskland och Baltikum, därefter i resten av Europa via förvärvet av Romeike Group i Storbritannien 1999 och förvärv i Portugal och Irland. Genom förvärvet av Romeike blev Cision världens största företag inom medie- och omvärldsbevakning och etablerades som klar marknadsledare i Europa. Med förvärvet av Bacon’s i USA 2001 tillsammans med förvärven i Kanada byggdes en styrkeposition även i Nordamerika.
 • 2005 slås det helägda dotterbolaget Waymaker (tidigare BIT - Börslistans informationstjänst) som tillhandahåller mediedatabaser och distribuerar pressmeddelanden samman med Observer. News Online-gruppen med företag som Svenska Media förvärvas 2001 av BIT - Börslistans Informationstjänst.
 • Under 2003, 2004 och 2005 har positionen i Nordamerika stärkts ytterligare, bland annat genom förvärven av Media Map, Delahaye och Multivision. Under 2007, öppnade Cision kontor i Kina, Hongkong och Nederländerna.
 • Observer byter namn till Cision.[6] För att kunna ha samma namn över hela världen, ändrades namnet under 2007 till Cision.
 • Den 29 januari 2009 tillkännagav Cision att den danska bevaknings- och analysverksamheten sålts till Infomedia[7] och den 23 mars 2009 att den svenska och norska bevaknings- och analysverksamhet sålts till Infopaq International.[8] Från den 1 april 2009 består Cisions skandinaviska verksamhet av kontaktdatabaser samt distributions- och synlighetslösningar för pressmeddelanden och rapporter. Den finska verksamheten omfattades inte av dessa affärer.
 • Från den 1 juli 2010 ingår även företaget PIR, Public & Investor Relations AB i Cision.[9]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Bokslut & Nycktal - Cision AB”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5560279514/bokslut. 
 2. ^ Aktieinfo - Cision.com Arkiverad 1 juli 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 3. ^ Bokslutskommuniké 2009 Arkiverad 2 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine.
 4. ^ Pressmeddelande om lansering av Journalisttweets.com
 5. ^ "Vår historia" - Cision.com Arkiverad 18 februari 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 6. ^ Förslag till bolagsstämma om namnbyte från Observer till Cision[död länk]
 7. ^ Pressmeddelande från Cision om försäljning av bevaknings och analysverksamheten i Danmark
 8. ^ Pressmeddelande från Cision om försäljning av bevaknings och analysverksamheten i Sverige och Norge Arkiverad 26 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 9. ^ Cision stärker svensk marknadsposition genom förvärv av PIR Arkiverad 3 juli 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]