City Heat

Från Wikipedia
City Heat
(City Heat)
GenreActionkomedi
RegissörRichard Benjamin
ProducentFritz Manes
ManusBlake Edwards
Joseph Stinson
SkådespelareClint Eastwood
Burt Reynolds
ProduktionsbolagWarner Bros.
Premiär1984
Speltid93 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

City Heat är en amerikansk actionkomedifilm från 1984 med Clint Eastwood och Burt Reynolds i huvudrollerna.

Filmen släpptes i Nordamerika i december 1984. Idén att sätta Clint Eastwood och Burt Reynolds i en actionkomedi som utspelar sig under förbudstiden verkade ge filmen potential att bli en hit. Filmen floppade dock och den drog bara in 38 300 000 dollar.

Kontroverser om Reynolds hälsa startade när han blev slagen i ansiktet med en metallstol under en inspelning av en slagsmålsscen. Han bröt käken och fick gå på en flytande diet, vilket gjorde att han förlorade över 13 kg i vikt. Detta skapade massiva rubriker i kvällstidningarna som trodde att han hade AIDS.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Kansas City år 1933. Eastwood spelar Lieutenant Speer en polisman som bara är känd vid sitt efternamn. Reynolds spelar Mike Murphy, en fd polis som har blivit privatdetektiv. Speer och Murphy arbetade en gång tillsammans och var goda vänner men nu tål de inte ens att se varandra.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Blake Edwards var från början tänkt som regissör men han fick tidigt sparken och ersattes av Richard Benjamin. Han fortsatte dock som manusförfattare under pseudonymen Sam O. Brown (initialerna S.O.B. är en referens till en av hans tidigare filmer).
  • Clint Eastwood är en av pianisterna som hörs på filmens jazz-orienterade soundtrack.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]