Claude Cahun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Claude Cahun född 25 oktober, 1894, död 8 december 1954, var en fransk konstnär, fotograf och författare, men också politisk aktivist. Cahuns konst var både politisk och personlig och handlade ofta om könsroller och sexualitet.

Claude Cahuns gravsten i St. Brelade's Church, Jersey

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Cahun föddes 1894 som Lucy Schwob, farbroder var den berömde symbolist-författaren Marcel Schwob. Hon utbildades på Sorbonne och flyttade 1922 till Montparnasse där hon levde de följande sexton åren. Cahun levde i ett kärleksförhållande med styvsystern Suzanne Malherbe, som också var hennes konstnärliga samarbetspartner. 1938 flyttade de till Jersey där de arresterades under andra världskriget och dömdes till döden, men undkom straffet i och med krigsslutet och nazisternas kapitulation.

Claude Cahun hörde till surrealisterna. Hon stod nära surrealiströrelsens grundare André Breton som kallade Cahun för "en av de märkligaste själar i vår tid". Cahuns konstnärskap var i många år bortglömt men intresset återuppväcktes på 1970-talet och på senare år har hon tillägnats flera separatutställningar runt om i världen.

Källor[redigera | redigera wikitext]