cmus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
cmus
Cmus 243.png
cmus i Artist/album vy
UtvecklareSkapat av Timo Hirvonen, utvecklas nu av gemenskapen
Först släpptår 2005
Senaste utgåva2.4.3
(30 november 2011)
Skriven iC
Utvecklingsstatusaktiv
OperativsystemUnixliknande
TypMusikspelare
SpråkEngelska
LicensGNU General Public License
Webbplatshttp://cmus.sourceforge.net/
Vy nr 7; inställningar

cmus (C* Music Player), är en resurssnål textbaserad musikspelare för Unixliknande operativsystem. cmus distribueras under GNU General Public License (GPL) och styrs via ett textbaserat gränssnitt baserat på ncurses. cmus är designat att fungera med samma princip som textredigeraren vi, och lämpar sig extra bra för den som redan är bekant med vi eller vim.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

cmus skrevs ursprungligen av Timo Hirvonen. Runt år 2008 slutade han med utvecklingen, vilket i november samma år resulterade i en fork som gick under namnet "cmus-unofficial". Efter ett års utveckling skickades en förfrågan om att få ta över cmus projektet till SourceForge som ansvarade för publiceringen av cmus webbsida. Efter 90 dagar utan svar från Timo Hirvonen,[1] fick de tillåtelse att slå ihop projekten vilket så även skedde i februari 2010.[2]

Användargränssnitt[redigera | redigera wikitext]

Gränssnittet i cmus är uppdelat i sju olika vyer. Två som sköter om sorteringen av musik, ett med artist/album uppdelning, och ett med en enkel sorterbar lista. En vy spellista, en för kölista, en filhanterare, samt en vy för filtrering och en för inställningar. Endast en vy kan visas åt gången, Som standard nås de olika vyerna i den ordning som nämnts med tangenterna 1-7. På grund av det terminal-orienterade gränssnittet och kravet på portabilitet, så styrs cmus via tangentbordet. Kommandon är löst inspirerade av texteditorn vi, där mer komplexa kommandon aktiveras genom att börja skriva ett kolon (:) för att starta exläge. Enklare och mer vardagliga funktioner är bundna direkt till tangenter i kommandoläget som är aktivt som standard. Sökning börjar med "/" till exempel "/The Cardigans".

Exempel på kommandon i exläge[redigera | redigera wikitext]

:add /sökväg/till/musikmapp/ Lägger till en musikmapp till programmet.
:clear Rensa spellistan
:q Avsluta
:set color_win_bg "nummer" Ändra bakgrundsfärg, "nummer" är en siffra mellan -1 - 255, där -1 är standardfärg för temat eller terminalen man använder.

Urval av tangentbords kommandon[redigera | redigera wikitext]

b Spela nästa låt
c Pausa spelaren
x Starta uppspelning
z Spela upp föregående låt
v Stoppa uppspelning

Grundläggande funktioner[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Music Player Daemon - musikserver som tillsammans med ncmpcpp som gränssnitt fungerar som en textbaserad musikspelare.
  • Music On Console (MOC) - liknande musikspelare som cmus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, cmus, 24 februari 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SourceForge Ticket #6365” (på engelska). Arkiverad från originalet den 12 november 2012. https://web.archive.org/web/20121112022707/http://sourceforge.net/apps/trac/sourceforge/ticket/6365. Läst 24 februari 2012. 
  2. ^ ”Freecode - cmus is alive” (på = engelska). http://freecode.com/projects/cmus/announcements/158-cmus-is-alive. Läst 24 februari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]