Hoppa till innehållet

Coloradoskalbagge

Från Wikipedia
Coloradoskalbagge
Coloradoskalbagge
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningAllätarbaggar
Polyphaga
FamiljBladbaggar
Chrysomelidae
SläkteLeptinotarsa
ArtColoradoskalbagge
L. decemlineata
Vetenskapligt namn
§ Leptinotarsa decemlineata
AuktorSay, 1824
Utbredning
Larv av coloradoskalbagge
Larv av coloradoskalbagge
Hitta fler artiklar om djur med

Coloradoskalbagge (Leptinotarsa decemlineata), även coloradobagge, koloradobagge eller koloradoskalbagge,[1] är en art i insektsordningen skalbaggar som tillhör familjen bladbaggar. Skalbaggen är gul med svarta längsgående ränder och är känd som en skadegörare på potatis.

Spridning[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen förekom den bara i Nordamerika, men med potatisodlingen har den spridit sig även till andra delar av världen. Till Europa kom den 1877[2] och blev under mellankrigstiden en svår skadegörare i delar av Europa.[3] I Sverige påträffades den dock först i större skala på 1970-talet, även om den senare inte synts i någon större skala på svenska marker.[4] Denna art är en karantänskadegörare som har potential att orsaka omfattande skadegörelse och alla misstänkta fynd av den ska därför rapporteras till Jordbruksverket.[5] Den har även påträffats i Finland, där den betraktas som en invasiv och väletablerad art (om än sällsynt), och omfattas av den nationella strategin för främmande arter.[6]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen har en kroppslängd på omkring 10 millimeter. Täckvingarna är gula med svarta strimmor, fem på varje täckvinge så att det sammanlagda antalet är tio. Halsskölden är gul med svarta markeringar i form av streck eller prickar. Huvudet är gult med en svart, ofta lite trekantig fläck i pannan. Fasettögonen är mörka och antennerna är gulaktiga närmast basen för att bli mörkare mot spetsen. Benen är gulaktiga med svarta tarser. Larven är rödaktig med mörkare huvud och svarta prickar på sidorna.[7]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen förekommer i Nordamerika och Centralamerika, samt i delar av Europa och delar av Asien. Den bekämpas på många håll inom sitt utbredningsområde som en skadeinsekt.[7]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen övervintrar som fullbildad skalbagge. De övervintrande individerna parar sig snart efter att de kommit fram på våren. Äggen läggs på undersidan av potatisblad. Larven äter på bladen och efter det sista larvstadiet sker förpuppningen i marken. Under gynnsamma förhållanden kan arten ha tre generationer per år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "coloradobagge". NE.se. Läst 25 januari 2014.
  2. ^ Dalpilen, 1877-09-21, s. 2. KB.se. Läst 25 januari 2014.
  3. ^ "Coloradoskalbaggen". Nordisk familjeboks månadskrönika / Första årgången. 1938, s 492./Runeberg.org. Läst 25 januari 2014.
  4. ^ "Koloradoskalbaggen närmar sig". Atl.nu, 2010-08-25. Läst 25 januari 2014.
  5. ^ ”Karantänskadegörare”. Jordbruksverket. 20 april 2022. https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/karantanskadegorare. Läst 28 september 2022. 
  6. ^ Jyrki Muona och Jaakko Mattila (2019). ”koloradobagge (koloradoskalbagge) – Leptinotarsa decemlineata. Finlands artdatacenter. https://laji.fi/sv/taxon/MX.195650. Läst 25 juli 2020. 
  7. ^ [a b] Richard L. Jacques, Jr., Thomas R. Fasulo (November 2015). ”Colorado potato beetle” (på engelska). University of Florida. http://entomology.ifas.ufl.edu/creatures/veg/leaf/potato_beetles.htm. Läst 25 juli 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]