Coloradoskalbagge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coloradoskalbagge
Colorado potato beetle.jpg
Coloradoskalbagge
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Skalbaggar
Coleoptera
Underordning Allätarbaggar
Polyphaga
Familj Bladbaggar
Chrysomelidae
Släkte Leptinotarsa
Art Coloradoskalbagge
L. decemlineata
Vetenskapligt namn
§ Leptinotarsa decemlineata
Auktor Say, 1824
Larv av coloradoskalbagge
Larv av coloradoskalbagge
Hitta fler artiklar om djur med

Coloradoskalbagge (Leptinotarsa decemlineata), även coloradobagge, koloradobagge eller koloradoskalbagge,[1] är en art i insektsordningen skalbaggar som tillhör familjen bladbaggar. Skalbaggen är gul med svarta längsgående ränder och är känd som en skadegörare på potatis.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen förekom den bara i Nordamerika, men med potatisodlingen har den spridit sig även till andra delar av världen. Till Europa kom den 1877[2] och blev under mellankrigstiden en svår skadegörare i delar av Europa.[3] I Sverige påträffades den dock först i större skala på 1970-talet, även om den senare inte synts i någon större skala på svenska marker.[4]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen har en kroppslängd på omkring 10 millimeter. Täckvingarna är gula med svarta strimmor, fem på varje täckvinge så att det sammanlagda antalet är tio. Halsskölden är gul med svarta markeringar i form av streck eller prickar. Huvudet är gult med en svart, ofta lite trekantig fläck i pannan. Fasettögonen är mörka och antennerna är gulaktiga närmast basen för att bli mörkare mot spetsen. Benen är gulaktiga med svarta tarser. Larven är rödaktig med mörkare huvud och svarta prickar på sidorna.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen förekommer i Nordamerika och Centralamerika, samt i delar av Europa och delar av Asien. Den bekämpas på många håll inom sitt utbredningsområde som en skadeinsekt.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Coloradoskalbaggen övervintrar som fullbildad skalbagge. De övervintrande individerna parar sig snart efter att de kommit fram på våren. Äggen läggs på undersidan av potatisblad. Larven äter på bladen och efter det sista larvstadiet sker förpuppningen i marken. Under gynnsamma förhållanden kan arten ha tre generationer per år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "coloradobagge". NE.se. Läst 25 januari 2014.
  2. ^ Dalpilen, 1877-09-21, s. 2. KB.se. Läst 25 januari 2014.
  3. ^ "Coloradoskalbaggen". Nordisk familjeboks månadskrönika / Första årgången. 1938, s 492./Runeberg.org. Läst 25 januari 2014.
  4. ^ "Koloradoskalbaggen närmar sig". Atl.nu, 2010-08-25. Läst 25 januari 2014.

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]