Comma-separated values

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Comma-separated values (engelska för ’kommaseparerade värden’), CSV, är en grupp textfilsformat som används för att spara och överföra tabelldata. CSV är inte ett standardiserat format. Olika applikationer använder olika separatorer och teckenkodningar.

Filstruktur[redigera | redigera wikitext]

En tabells celler sparas rad för rad, vänster till höger, uppifrån och ner. Cellernas innehåll sparas som text som separeras med separatortecken. Dessa tecken är olika beroende på applikation. Rader separeras vanligen med radbrytning. Kolumner kan (som namnet antyder) separeras av komma, men tab, kolon, semikolon och vertikalstreck är också vanliga.

Om ett separatortecken ingår i en cells text blir CSV-filen inkorrekt. Vissa CSV-format löser detta att genom att cellen omges av en ytterligare separator, till exempel citattecken. Om citattecknen i sig är med i en cells text så kan detta lösas till exempel genom att tecknet dubbleras.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En tabell med Quentin Tarantinos filmer sparad med kolon som kolumnseparator. Citattecken används för att Kill Bill: Volume 1 och Kill Bill: Volume 2 inte ska göra filen inkorrekt.

Film:År:Distributör
Reservoir Dogs:1992:Miramax
Pulp Fiction:1994:Miramax
Jackie Brown:1997:Miramax
"Kill Bill: Volume 1":2003:Miramax
"Kill Bill: Volume 2":2004:Miramax
Death Proof:2007:Dimension Films
Inglourious Basterds:2009:Universal Pictures
Django Unchained:2012:Sony Pictures Releasing
The Hateful Eight:2015:The Weinstein Company