Corvallis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Corvallis i Montana, se Corvallis, Montana.
ORMap-doton-Corvallis.png
Oregon State University i Corvallis, Oregon

Corvallis är en liten stad i Benton County i delstaten Oregon i USA med ungefär 50 000 invånare (2005). Corvallis är administrativ huvudort (county seat) i Benton County. Willamettefloden rinner tvärs igenom staden.

Den har ett säte för företaget Hewlett-Packard och ett universitet – Oregon State University (OSU). Universitetet är berömt i hela USA tack vare elitidrottslaget Beavers, som har lag inom amerikansk fotboll, baseball, handboll och fotboll. Alla lagens medlemmar är studenter på OSU.

Staden är också känd för att nobelpristagaren Linus Pauling tog sin kandidatexamen där. Den nybyggda Linus Pauling Middle School – en mellanstadieskola – är döpt efter honom och har ungefär 800 elever.

Corvallis hette från början Marysville eftersom den första kvinnan som korsade Willamette River hette Mary. Stadens namn ändrades senare till Corvallis på grund av att det fanns också en annan ort i staten Oregon med namnet Marysville. Corvallis betyder "dalens hjärta" på latin, av cor, hjärta, och vallis, dal. Man gav staden det namnet därför att den ligger i mitten av Willamettedalen.

Corvallis var en kort tid år 1855 delstaten Oregons huvudstad.

Orter i närheten av Corvallis är

Den betydligt större staden Eugene ligger söder om Corvallis, ungefär en timme bort med bil. Den närmaste turistflygplatsen ligger i Eugene.

Staden är omtalad för sina vackra parker och den natur som finns i dess omgivningar.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Corvallis har följande vänorter:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Corvallis Sister Cities Association

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]