Corvallis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Corvallis i Montana, se Corvallis, Montana.
ORMap-doton-Corvallis.png
Oregon State University i Corvallis, Oregon

Corvallis är en stad i Benton County i delstaten Oregon i USA med ungefär 50 000 invånare (2005). Corvallis är administrativ huvudort (county seat) i Benton County. Willamettefloden rinner tvärs igenom staden.

Där finns universitetet Oregon State University (OSU), som är känt i USA tack vare elitidrottsklubben Beavers med lag inom amerikansk fotboll, baseball, handboll och fotboll. Alla lagens medlemmar är studenter vid OSU. Nobelpristagaren Linus Pauling tog sin kandidatexamen där. Skolan Linus Pauling Middle School är döpt efter honom och har ungefär 800 elever.

Corvallis hette från början Marysville eftersom den första kvinnan som korsade Willamette River hette Mary. Stadens namn ändrades senare till Corvallis på grund av att det fanns också en annan ort i staten Oregon med namnet Marysville. Corvallis betyder "dalens hjärta" på latin, av cor, hjärta, och vallis, dal. Man gav staden det namnet därför att den ligger i mitten av Willamettedalen.

Corvallis var en kort tid år 1855 delstaten Oregons huvudstad.

Orter i närheten av Corvallis:

Den betydligt större staden Eugene ligger söder om Corvallis, ungefär en timme bort med bil.[förtydliga] Den närmaste flygplatsen ligger i Eugene.

Staden är omtalad för sina vackra parker och den natur som finns i dess omgivningar.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Corvallis har följande vänorter:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]