Countrymusik

Från Wikipedia
Version från den 22 januari 2014 kl. 09.48 av Rex Sueciæ (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 81.8.197.10 (diskussion) till senaste version av Mathias-90)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Country” leder hit. För andra betydelser, se Country (olika betydelser).
Countrymusik
StilursprungAppalachisk folkmusik, blues, spiritual och anglo-keltisk musik
Kulturellt
ursprung
Tidiga 1900-talet, Appalachia, särskilt Tennessee, West Virginia, och Kentucky
InstrumentGitarr, steelguitar, dobro, munspel, bas, fiol, trummor, mandolin, banjo
PopularitetStort på många delar av jorden (främst Nashvillesoundet)
PåverkatDansband, rock 'n' roll
SubgenrerBakersfieldsoundet · Bluegrass · Close harmony · Honky tonk · Jug band · Lubbocksoundet · Nashvillesoundet · Neotraditionell countrymusik · Outlawcountry · Red Dirt · Texascountry
FusionsgenrerAlternativ country · countryrock · psychobilly · rockabilly · countryrap · Countrypop · Western swing · Cow-Mo
Relaterat
Countrymusiker · Lista över countrymusikår

Countrymusik, country, country and western, är en samlingsterm för flera musikgenrer med ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna, samt i brittisk och irländsk spelmanskultur, liksom i spiritual och blues. Den moderna countrymusiken har från mitten av 1900-talet närmat sig pop- och rockmusikenen, främst genom användandet av trummor samt bytet från akustisk gitarr till elgitarr. Termen countrymusik blev vanlig under 1940-talet, och började då ersätta den tidigare termen Hillbillymusik. Termen countrymusik blev allmänt erkänd under 1970-talet, medan termen country and western sedan dess blivit allt mindre vanlig, även om den fortfarande ofta används i Storbritannien.

I sydvästra USA skapades, genom en blandning av olika etniska gruppers musik, den westernmusik vars namn finns i benämningen country and western.

2006 upplevde försäljningen av countrymusik i USA ett av sina bästa år, då försäljningen av countryalbum ökade kraftigt under årets första månader [1][2].

I dag är Nashville den ort som främst förknippas med genren. Stereotypbilden av genren är en man i cowboyhatt som sitter och sjunger och spelar akustisk gitarr.

Ursprung och utveckling

Countrymusiken är en blandning av olika former av populärmusik från sydstaterna i USA, den utvecklades fort i början av 1920-talet och har rötterna i traditionell och keltisk folkmusik, blues, gospel och "Old-time". Termen countrymusik började användas i början av 1940-talet och på 1970-talet var det ett accepterat uttryck. Countrymusiken är en mångsidig stil som omfattar ett antal olika genrer av musik bland andra Nashvillesoundet, bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk, rockabilly etc. Varje stil är unik i sin utformning, rytm och ackordstruktur.

Vernon Dalhart blev i maj 1924 den förste countrysångaren i USA som fick en landsomfattande hit, och låten hette The Wreck of Old '97. Andra tidiga inspelade artister var Riley Puckett, Don Richardson, Fiddling John Carson, Ernest Stoneman, Charlie Poole, the North Carolina Ramblers och The Skillet Lickers.

Den moderna countrymusikens ursprung kan spåras till två händelser och ett uppseendeväckande sammanträffande. Många[vem?] anser att Jimmie Rodgers och the Carter Family är grundarna av countrymusiken, och deras sånger var först förevigade under en historisk inspelning i Bristol, Tennessee i USA den 1 augusti år 1927. Det går att kategorisera många countryartister antingen till Jimmie Rodgers-facket eller Carter Family-facket inom countrymusiken.

Jimmie Rodgers influens

Jimmie Rodgers' bidrag till countrymusiken var country-folk. Uppbyggt på traditionella ballader och musikaliska influenser från sydstaterna, skrev Rodgers och sjöng sånger som vanligt folk kunde relatera till. Han baserade sina texter på egna livserfarenheter och människor han mött och använde traditionell folk för att skapa musiken till. Humor, kvinnor, whiskey, mord, döden, sjukdom är alla ämnen som finns med i hans texter och dessa teman har sedan blivit använda och utvecklade av hans anhängare. Hank Williams, Merle Haggard, Waylon Jennings, George Jones, Townes van Zandt, Kris Kristofferson och Johnny Cash är folk som lidit och delat med sig av detta. Jimmy Rogers sjöng om liv och död från ett manligt perspektiv, och denna typ av synsätt har dominerat ett antal delar av countrymusiken.

Hank Williams

Jimmie Rogers är en viktig grundsten till strukturen av countrymusik, men den mest influerande artisten från Jimmy Rodgers-facket är säkerligen Hank Williams Senior. Under sin korta karriär, han blev bara 29 år gammal, dominerade han countryscenen och hans låtar har gjorts av ett stort antal country-sångare/sångerskor runtom i världen.

The Carter Familys influens

The Carter Family bestod av A.P. Carter, hans fru Sara och deras svägerska Maybelle. Deras musik med mountain gospels, ballader och traditionella låtar, kännetecknade av gruppens stämsång samt Maybelle Carters karakteristiska och innovativa gitarrspel, har haft ett stort inflytande på senare bluegrass-, country-, pop- och rockmusiker, och den amerikanska folkmusikrörelsen under 1960-talet. De var föregångare till en rad av begåvade kvinnliga contrysångare som Kitty Wells, Patsy Cline, Loretta Lynn, Skeeter Davis, Tammy Wynette, Dolly Parton och June Carter Cash, dotter till Maybelle och hustru till Johnny Cash. I kvinnlig country handlar texterna ofta om kvinnans relation till mannen. Framför allt Dolly Parton har i texterna även tagit upp berättelser om livet under hennes barndom och ungdom i Tennessee och minnen därifrån, med låtar som Coat of Many Colors, My Tennessee Mountain Home, Apple Jack och Tennessee Homesick Blues.

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Fotnoter

  1. ^ http://www.roughstock.com/history/garthnew.html Roughstock.com
  2. ^ L.A. radio loses its twang / Last country station switches to pop format to attract more Hispanic adult women

Externa länkar