Ungdom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ungdomar i Norge

Ungdom, ofta förknippat med tonåring, är den period då man är i gränslandet från Barn till Vuxen.

Övergången från barndom till ungdom beskrivs ofta som en tid då man byter auktoritet från föräldrarna till andra grupper av människor.

I normala fall ser man övergången från ungdom till vuxen i att man av samhället får samma rättigheter som vuxna. Man får rösträtt, rätt till sexuella förbindelser, man är en fullvärdig juridisk person, har rätt att köpa alkohol (i vissa länder), etc. Dessa rättigheter infaller inte samtidigt, men någonstans kring 20 år är man ofta ur samhällsjuridisk synpunkt vuxen. Däremot så anses enligt bl.a. arbetsförmedlingen att en ungdom är en person mellan 16-25. Likaså enligt EU och enligt Stockholms kulturförvaltning så klassas man som ungdom till och med att man är 25 år. Olika privata aktörer samt statliga enheter anser även att till och med att man fyllt 26 så klassas man som ungdom som te.x enligt SJ som erbjuder nedsatt pris till ungdomar.

Förutom den samhällsjuridiska övergången från ungdom till vuxen finns också den psykologiska övergången. Ungdomstiden beskrivs då ofta (i all fall av vuxna) som en tid då man har det svårt och försöker anpassa sig till att bli vuxen och att man, eftersom man inte riktigt hör hemma någonstans, uppfattar sig som en outsider.

Begreppen "ungdom" och "ungdomar" har i svenskan förekommit sedan i varje fall första hälften av 1800-talet men börjar förekomma mer frekvent kring slutet av 1800-talet.[1] Begreppet "tonåringar" börjar användas mer frekvent i svensk dagspress på 1930-talet.[2] 1904 skrev den amerikanske psykologen Stanley Hall avhandlingen ”adolescence”, om ungdomsfasen, som ofta brukar anges som den första studien av vad det innebär att vara ungdom. Begreppet ungdomskultur etablerade sig internationellt efter andra världskriget, framförallt i samband med den ungdomskultur som växte fram i USA, men ordet förekommer mer frekvent i svenskan först kring mitten av 1960-talet.[3] Dock finns begreppet omskrivet i tidningsartiklar redan från sent 1920-tal,[3] och det har så klart även tidigare producerats kultur specifikt för, och av ungdomar i historien.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ tidningar.kb.se, ungdomar, läst 2016-06-20
  2. ^ tidningar.kb.se, tonåringar, läst 2016-06-30
  3. ^ [a b] tidningar.kb.se, "Ungdomskultur", läst 2016-06-30

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]