Creepshow

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Creepshow
(Creepshow)
Creepshow
Creepshow
GenreSkräck
RegissörGeorge A. Romero
ProducentRichard P. Rubinstein
ManusStephen King
SkådespelareHal Holbrook
Adrienne Barbeau
Fritz Weaver
Leslie Nielsen
OriginalmusikJohn Harrison
FotografMichael Gornick
Premiär1982
Speltid120 min
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter21 028 755 amerikansk dollar
UppföljareCreepshow II
IMDb SFDb Elonet

Creepshow är en amerikansk skräckfilm från 1982 i regi av George A. Romero med bland annat Leslie Nielsen, Viveca Lindfors och Stephen King i rollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 31 mars 1983.

Filmen består av fem korta historier som är sammanvävda via serietidningen Creepshow: Fars dag, Jordy Verril dör ensam, Högvatten för Harry och Becky, Lådan under trappan och De kryper upp på dig.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fars Dag (Father's Day)[redigera | redigera wikitext]

För sju år sedan dödade Bedelia sin far, den gamle patriarken Nathan Grantham, med ett askfatFars dag när han tjatade på henne om sin fars dags-kaka. Släkten träffas efter det årligen på Fars dag för att äta middag, och nu väntar de bara på att Bedelia ska komma från sitt besök hos sin fars grav.

Jordy Verril dör ensam (The lonesome death of Jordy Verrill)[redigera | redigera wikitext]

Ute i sin ensamhet ser Jordy när en meteor slår ner på hans gård. Med den nyupptäckta meteoren tror Jordy att den lokala skolan ska betala tillräckligt mycket så han kan betala av sina banklån. Istället börjar meteoren att vakna till liv och organismen i den börjar att växa och bara fortsätter att växa...

Högvatten för Harry och Becky (Something to tide you over)[redigera | redigera wikitext]

Richard Vickers, en mycket förmögen man, bor i ett hus vid stranden tillsammans med sin vackra hustru Becky. När Richard får reda på att Becky är otrogen med Harry Wentworth bestämmer sig Richard för att hämnas. Så han begraver dem på varsitt håll på stranden med bara huvudet ovanför ytan. Båda får en TV framför sig så de kan se den andre när högvattnet kommer för att dränka dem. Richard har återvänt hem igen i tron att han har gjort sig av med de älskande för alltid...

Lådan under trappan (The crate)[redigera | redigera wikitext]

En låda som står under en trappa på ett college framväcker viss förundran. Om lådan öppnas befrias ett farligt monster, och skolans professor Henry Northrup ser varelsen som en befrielse att kunna bli av med sin berusade och ouppfostrade hustru Wilma.

De kryper upp på dig (They're creeping up on you!)[redigera | redigera wikitext]

Den egocentriske miljonären Upson Pratt är en grym och hänsynslös affärsman som lever i en tillsluten lägenhet och som lider av en fruktansvärd bacillskräck. Hans renlighetsmani och steriliserade tillvaro har gått alldeles för långt och en dag får Upson uppleva sin värsta mardröm.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad på olika platser runtomkring i Pennsylvania, bland annat i Pittsburgh, Monroeville och Philadelphia samt i Ocean County i delstaten New Jersey.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]