Cristina Fernández de Kirchner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cristina Fernández de Kirchner


Tid i befattningen
10 december 200710 december 2015
Företrädare Néstor Kirchner
Efterträdare Mauricio Macri

Född 19 februari 1953 (69 år)
Argentina La Plata, Argentina
Politiskt parti Frente para la Victoria
(del av Peronistpartiet)
Make Néstor Kirchner (1975–hans död 2010)
Namnteckning Cristina Fernández de Kirchners namnteckning
Christina Fernández de Kirchner och hennes make firar valsegern 2007.

Cristina Elisabeth Fernández de Kirchner, född 19 februari 1953 i La Plata, provinsen Buenos Aires, är en argentinsk politiker verksam i Frente para la Victoria, en vänsterfraktion av peronistpartiet.

Hon var sedan den 10 december 2007 Argentinas president. I oktober 2011 valdes hon till president för ytterligare en fyraårsperiod. Hon avgick 2015 och efterträddes av Mauricio Macri.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Fernandez var senator för provinsen Buenos Aires 2001-2007. Under perioden 2003-2007 var hon även Argentinas första dam då hennes man var president.

Presidentskapet[redigera | redigera wikitext]

Presidentvalet[redigera | redigera wikitext]

Fernandez ställde upp i presidentvalet som hölls den 28 oktober 2007, men hade redan innan valet utpekats som en given segrare trots att hon inte ställde upp i några debatter eller intervjuer. Hon vann också valet och blev därmed Argentinas andra kvinnliga president efter Isabel Perón och den första kvinna som har utsetts till ämbetet genom allmänna val.[1] Hon tillträdde ämbetet den 10 december 2007.Under hennes första år som president drabbades landet av en rad politiska konflikter. 2007 möttes regeringen av landsomfattande demonstrationer från jordbruket med anledning av höjda exporttullar på jordbruksprodukter, något som fick regeringen att dra tillbaka sitt förslag. Regeringen anklagades också av media och ekonomer att manipulera den officiella statistiken som publiceras av det statliga statistikinstitutet INDEC med syfte att dölja den ökande inflationen och fattigdomen i landet.[2]

I valet den 23 oktober 2011 blev hon omvald för ytterligare en mandatperiod.[3] Denna andra regering tillträdde den 10 december.

Reformer[redigera | redigera wikitext]

Efter maken Nestor Kirchners död 2010 har Fernández de Kirchners regering fått bättre opinionssiffror. Under hennes mandatperiod har flera reformer genomförts, bland annat införandet av en allmän folkpension, ett barnbidragssystem (med krav på skolplikt samt medverkande i vaccionationsprogram), inkluderande av alla hushållsanställda i socialförsäkringssystemet samt en reform av det korrumperade polisväsendet. Även om landets tillväxtsiffror är höga fortsätter också inflationen (oktober 2011) att vara fortsatt hög.[4] I presidentvalet den 23 oktober 2011 blev hon omvald med 54% av rösterna.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Under de senaste åren har presidentparet även anklagats för korruption. Familjens förmögenhet har växt snabbt efter flera kontroversiella affärer där familjen anklagats för att ha dragit fördel av sitt ämbete. Under 2009 publicerades i Argentina boken El Dueño (Ägaren) av journalisten Luis Majul. Boken, som blev en bästsäljare, är en kartläggning av Néstor Kirchner och Fernández de Kirchners affärer från diktaturåren fram till 2000-talet.[5] En anklagelse Cristina Kirshner tillbakavisat offentligt. År 2015 gjorde hon sig känd för att håna Kina under ett statsbesök och frågan har även väckts om hon var inblandad i mordet av åklagaren Alberto Nisman.[6]

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Cristina Fernández studerade juridik vid universitetet i La Plata och är advokat. Under studietiden träffade hon Néstor Kirchner. De gifte sig den 9 mars 1975 och har barnen Máximo Kirchner och Florencia Kirchner. Néstor Kirchner dog av en hjärtattack den 27 oktober 2010 och sedan dess är Cristina Fernández de Kirchner änka.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Néstor Kirchner
Argentinas president
2007– 2015
Efterträdare:
Mauricio Macri
Företrädare:
Hilda de Duhalde
Argentinas första dam
2003–2007
Efterträdare:
Néstor Kirchner