Cyklisk grupp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Cyklisk grupp inom matematiken är en grupp som kan genereras av ett enskilt element, dvs att gruppen har ett element a (som kallas gruppens generator) sådant att varje element i gruppen är en potens av a och ekivalent att ett element a i en grupp G genererar G exakt om den enda delgruppen i G som innehåller a även är G.

Klassifikation[redigera | redigera wikitext]

De cykliska grupperna är de enklaste grupperna och de är fullständigt klassificerade: för varje positivt heltal n finns en cyklisk grupp Cn av ordning n, därutöver finns den oändliga cykliska gruppen, tilläggsgruppen vars element utgörs av heltalen Z. Varje cyklisk grupp är isomorf med en av dessa grupper.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Alla lösningar till bildar en grupp under multiplikation.

Mängden av heltal modulo n med gruppoperationen addition modulo n bildar en cyklisk grupp med generator 1 (för alla n>1 finns åtminstone en till generator (n-1)).

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

En cyklisk grupp är alltid kommutativ, eftersom . Cykliska grupper är alltså abelska grupper. Abelska grupper är moduler över ringen Z av heltal, och en abelsk grupp är cyklisk som grupp precis om den är en cyklisk Z-modul.

Varje delgrupp i en cyklisk grupp är cyklisk.

Om a genererar en cyklisk grupp G av ordning n får elementet ordningen:

där är största gemensamma delare. Så att elementet är en generator till G om och endast k och n är relativt prima.

För cykliska grupper gäller även omvändningen till Lagranges sats, dvs om G är en grupp av ordning n och delar n finns en undergrupp i G som har ordning k.