Cynegetis impunctata

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cynegetis impunctata
Cynegetis.impunctata.jacobs25.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassEgentliga insekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljNyckelpigor
Coccinellidae
SläkteCynegetis
ArtKlotnyckelpiga
Cynegetis impunctata
Vetenskapligt namn
§ Cynegetis impunctata
Auktor(Linnaeus, 1767)
Klotnyckelpiga, larv
Klotnyckelpiga, larv
Hitta fler artiklar om djur med

Klotnyckelpiga (Cynegetis impunctata) är en skalbaggsart som först beskrevs av Carl von Linné 1767[1]. Den ingår i släktet Cynegetis och familjen nyckelpigor.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Klotnyckelpigan har en påtagligt rund kropp med gulbruna till rödbruna täckvingar och halssköld samt svart huvud, svarta ben med orange fötter och orange antenner. Täckvingarna saknar i regel fläckar eller andra markeringar, men sådana kan förekomma med varierande utseende. Halsskölden har ofta en svart mittstrimma och en liten, svart fläck på varje sida. Arten är liten, med en kroppslängd på 2,8 till 3,5 mm.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Utbredningsområdet omfattar Mellaneuropa och södra Nordeuropa, med en sydgräns i höjd med nordligaste Italien, och en nordgräns i höjd med Mälardalen och Åland.[3] I Sverige förekommer arten i Götaland och Svealand med tonvikt på sydkusten och Mälarlandskapen[4], medan den i Finland förekommer i Egentliga Finland och på Åland[5][6].

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Arten föredrar fuktiga habitat som dikesrenar, stränder till mindre vattensamlingar, ängar, strandängar och skogskläntor. Den kan också uppträda på odlad mark. Arten är en av de få nyckelpigor som inte lever av rov; i stället äter både larven och den vuxna skalbaggen olika gräs, som kvickrot, knylhavre och rörflen. Den är aktiv från mars till november, med en topp i maj.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Dyntaxa Cynegetis impunctata
  2. ^ [a b] Mathias Holm (21 december 2017). ”Vingeløs Mariehøne” (på danska). Danmarks Fugle og Natur. https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=8456. Läst 1 februari 2018. 
  3. ^ Cynegetis impunctata (Linnaeus, 1758) Linnaeus, 1758” (på engelska). Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 2017. https://www.gbif.org/species/4452265. Läst 1 februari 2018. 
  4. ^ Cynegetis impunctata Klotnyckelpiga”. Artdatabanken. Sveriges Lantbruksuniversitet. 2015. http://artfakta.artdatabanken.se/taxon/105615. Läst 1 februari 2018. 
  5. ^ Cynegetis impunctata (Linnaeus, 1758)”. Naturhistoriska centralmuseet (Helsingfors). http://koivu.luomus.fi/elaintiede/kovakuoriaiset/Maps3/cyneimpu.pdf. Läst 1 februari 2018. 
  6. ^ Jyrki Muona (2010). ”pallopirkko (fi) (Cynegetis impunctata)”. Finlands artdatacenter. https://laji.fi/sv/taxon/MX.194407. Läst 1 februari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]