Kvickrot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvickrot
Elytrigia repens - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-203.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Gräsordningen
Poales
Familj Gräs
Poaceae
Släkte Kvickrotsläktet
Elytrigia
Art Kvickrot
E. repens
Underart ssp. repens
ssp. arenosa (Spenn.)
Vetenskapligt namn
[[wikispecies:Elytrigia repens (L.) Desv. ex Nevski|§]] Elytrigia repens (L.) Desv. ex Nevski
Synonymer
Agropyron repens (L.) Beauv.
Elymus repens (L.) Gould
Triticum repens L.
Hitta fler artiklar om växter med

Kvickrot (Elytrigia repens (Linné) Desv. ex Nevski) är ett perent C3-gräs. Den är ursprungligen från Europa, men är numera utspridd över större delen av världen, framförallt i den tempererade zonen[1][2]. Kvickrot har både sexuell och asexuell förökning i form av frön och underjordiska stamdelar. De underjordiska stamdelarna, rhizom, fungerar även som lagringsorgan; främst för kolhydrater. Att rhizomen skjuter nya skott om de sönderdelas och herbicider generellt inte lagras ner i rhizomen gör att kvickrot är relativt motståndskraftig mot de flesta herbicider och jordbearbetningsmetoder. Därför var kvickrot ett stort problem inom både jordbruket och trädgårdsodlingen innan glyfosat upptäcktes och togs i bruk på 1970 och -80-talet. Numera anses kvickrot främst vara ett problem inom ekologisk odling där den, tillsammans med andra perenna ogräs, ses som ett av de främsta hindren för ett jordbearbetningsfritt jordbruk[3][4].

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kvickrot är hexaploid (oftast 2n = 42). Stråna är tunna och ihåliga, dovt gröna eller något blå-gröna i färgen, med tre till fem noder. Den kan växa sig så hög som 30-120 cm[5][2], beroende på omgivande vegetation[6], klimat, resurser och beroende på om den växer tuvor eller enskilda strån[5]. Bladen som har liknande färg som skotten, är 9-13 mm breda, 6-30 cm långa, är spetsiga och något sträva. Bladslidan är rund på backsidan, delad på framsidan och med korta bladöron högst upp. Hårtäckningen på bladslidan varierar från kal till heltäckande. Snärpet är kort, mindre än 1 mm, membranlikt, trubbigt och ibland cilieförsett[2][5].

Axen är raka och uppåtstående, 5-30 cm långa, med grova kanter. Som resten av växten är axen gröna eller ibland blå-gröna. Blomaxeln är hård, men formationen varierar från lös till kompakt. Småaxen är rigida; de växer något isär i två omväxlande rader på varsin sida om blomaxeln, den breda sidan tätt emot stråt. Småaxens form är avlång, elliptisk eller kilformade, 10-20 mm långa med 3-8 blommor. Dess fjäll är ibland trubbiga, ibland långt borstuddiga. Den blommar mellan juni och september på norra halvklotet.

En av den mest karaktäristiska och viktigaste delarna av kvickroten är dess underjordiska stamdelar, rhizom. Det är dessa som har gett den både dess latinska namn, repens och dess svenska namn ("Kvick" är dock ursprungligen motsatsen till död).  Dessa används för vegetativ förökning och för att lagra resurser, främst kolhydrater. Majoriteten av rhizomen finns på 0-7,5 cm djup och de är sällsynta under 15 cm[7]. Utvecklade kvickrotsplantor har 1-4 primära rhizomer och från dem ett nätverk av sekundära rhizomer, som kan variera från noll till uppemot 150[5]. Rhizomer kan bli 1 meter långa, men blir oftast inte mer än 50 cm[5]. Rhizomen delas upp av noder; vid noderna börjar rotsystemet och det sitter groningsknoppar som kan utvecklas till både ovanjordiska skott eller ny sidorhizom[8]. 50 gram rhizom brukar ha ungefär 200-400 noder[9].

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kvickrot är en invasiv art. Ursprungligen från Europa, den är numera spridd över större delen av världen. Framförallt växer den i den tempererade zonen, det vill säga Europa, Nordamerika, Nya Zeeland, Australien, och delar av Sydamerika, Asien och Afrika[2][5]. Den finns till viss del även inom andra klimatzoner, men är då oftast inte lika invasiv då den inte utvecklar rhizom i samma utsträckning. I USA finns den till exempel i varje stat, men anses inte vara ett problematiskt ogräs söder om Washington D.C[2].

I Norden är det endast de högsta kalfjällen och Svalbard som saknar denna växt.

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Kvickrot trivs bäst på störda, öppna ytor och påträffas ofta i trädgårdar och på åkrar, vägrenar, tippar och stränder. Den föredrar pH-värden mellan 6.5 och 8.0, men klarar ned till ca 4.5. Kvickrot klarar dessutom höga saltnivåer.

Bekämpning[redigera | redigera wikitext]

På platser där kvickrot utvecklar rhizom kan det vara ett svårbekämpat ogräs som orsakar stora skördeförluster om det inte kan kontrolleras. Rhizomen ligger skyddade under jord och representerar en resurspol som ständigt ger upphov till nya skott som i sin tur lagrar ner energi till rhizomen. Jämfört med åkertistel och åkermolke ligger de underjordiska lagringsorganen relativt grunt (de flesta på 0-7.5 cm djup och väldigt få under 15 cm[7]), vilket gör det lättare att komma åt dem med olika typer av markbearbetning. När den ovanjordiska biomassan förstörs eller begravs, eller rhizomen fragmenteras, så ger det dock upphov till en stor mängd nya skott[8]. Det innebär att det oftast behövs väldigt intensiv markbearbetning för att bekämpa kvickrot.

Under 1950, -60 och -70-talet utfördes en mängd experiment för att undersöka kvickrots biologi och hur effektiva olika bekämpningsmedel och mekanisk bearbetning var för att bekämpa kvickrot. Man upptäckte då att det var svårt att hitta ett bekämpningsmedel som inte bara dödade den ovanjordiska biomassan utan även gick ned i rhizomen och därigenom hindrade ny skottbildning efter behandlingen. Det var inte förrän glyfosat upptäcktes på 70-talet som man fick ett medel som gav riktigt bra effekt och som även var relativelt säkert att använda. Efter att glyfosat blev populärt att använda försvann mycket av intresset för kvickrot som ogräs.

Där man inte vill använda sig av kemiska bekämpningsmedel, till exempel ekologisk odling, använder man sig främst av olika metoder för att trötta ut kvickrotsrhizomen. Grödval är då den absolut viktigaste faktorn då kvickrot kan uppföröka sig enormt i en konkurrenssvag gröda eller i avsaknaden av en gröda. Kvickrot kan dock ofta uppförökar sig även i de mest konkurrenskraftiga grödor såsom korn eller vall, och fortsätter även att växa efter skörden, så för att förhindra uppförökning under året krävs ofta betydande markbearbetning. Den främsta mekaniska behandlingen är plöjning som kan ha en väldigt starkt reducerade effekt på kvickrot[7]. Plöjningen vänder ner kvickrotsplantorna så att rhizomen hamnar på plöjningsdjupet och måste skjuta skott från långt nere i jorden. Ju mindre rhizombitarna är och desto djupare de är begravda, desto färre skott når ytan och desto svagare är de skotten som gör det; vilket gör det svårare att konkurrera med andra växter eller överleva ytterligare bearbetningar[8]. Plöjning är dock inte alltid tillräckligt för att kontrollera kvickrot och måste då kombineras med andra behandlingar som t.ex. stubbearbetningar.

Stubbearbetningarna används för att trötta ut rhizomen innan plöjningen. Bearbetningen förstör/begraver den ovanjordiska biomassan och drar runt/fragmenterar rhizomen, vilket ger ökad skottskjutning[8]. Stubbearbetningen upprepas vid kompensationspunkten för att hindra att kvickroten hinner lagra ner resurser till rhizomen, och för att få den att skjuta nya skott igen och igen, tills plöjningen sker. Kombinationen av stubbearbetningar och plöjning ger därför mycket högre effekt än vardera behandling för sig. Att endast klippa av den ovanjordiska biomassan kan även det ge effekt även om det inte är lika effektivt som jordbearbetning. Det krävs dock väldigt många klippningar för att trötta ut kvickrot på det sättet[8].

Användning[redigera | redigera wikitext]

Inom folkmedicinenmedeltiden användes kvickrot mot blåskatarr.

På medeltiden användes torkade kvickrotrötter till rökelse.

Bygdemål[redigera | redigera wikitext]

Namn Trakt Förklaring Referens

Axing [10]
Efsing

Eldrot Närke [11]
Exing Västerbotten I Småland menar man
Hundäxing (Dactylus glomerata)
[12]

Gräsrot Skåne
Kvegga Bohuslän

Kvecke Närke [13]
Kveka Värmland

Kveg Halland

Kvicka [10]
Kviktåg Värmland [13]
Kvickvete Allmänt brukat namn i början av 1800-talet [10]
Rottågsgräs [14]

Röte Småland [10]
Tågtåðå Älvdalen
(Dalarna)
ð är tonande d, eth [14]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Discoverlife.org”. http://www.discoverlife.org/mp/20q. Läst 15 Oktober 2014. 
 2. ^ [a b c d e] Werner & Rioux (1977). ”The Biology of Canadian Weeds. 24. - Agropyron repens (L.) Beauv.” (på Engelska). Canadian Journal of Plant Science 57 (3): sid. 905-919. doi:10.4141/cjps77-130. http://pubs.aic.ca/doi/abs/10.4141/cjps77-130. 
 3. ^ Gruber & Claupein (2009). ”Effect of tillage intensity on weed infestation in organic farming”. Soil and Tillage Research 105 (1): sid. 104–111. doi:10.1016/j.still.2009.06.001. 
 4. ^ Boström & Fogelfors (1999). ”Type and time of autumn tillage with and without herbicides at reduced rates in southern Sweden: 2. Weed flora and diversity”. Soil and Tillage Research 50 (3-4): sid. 283–293. doi:10.1016/S0167-1987(99)00017-3. 
 5. ^ [a b c d e f] Palmer & Sagar (1963). ”Agropyron repens (L.) Beauv. (Triticum repens L.; Elytrigia repens (L.) Nevski)” (på Engelska). Journal of Ecology 51 (3): sid. 783-794. http://www.jstor.org/discover/10.2307/2257764?uid=3738984&uid=2&uid=4&sid=21104939612193. 
 6. ^ Cussans (1968). The growth and development of Agropyron repens (L.) Beauv. in competition with cereals, field beans and oilseed rape. Proceedings of the 9th British Weed Control Conference. 
 7. ^ [a b c] Chandler et al. (1994). ”[http://www.jstor.org/discover/10.2307/3988010?uid=3738984&uid=2&uid=4&sid=21104939612193 Effect of Tillage and Glyphosate on Control of Quackgrass (Elytrigia repens)]” (på Engelska). Weed Science Society of America 8 (3): sid. 450-456. http://www.jstor.org/discover/10.2307/3988010?uid=3738984&uid=2&uid=4&sid=21104939612193. 
 8. ^ [a b c d e] Håkansson, Sigurd. Kvickrot och kvickrotsbekämpning på åker. Sveriges Lantbruksuniversitet 
 9. ^ Turner & Cussans (1981). Techniques for the assessment of perennial grass weeds. Conference on grass weeds in cereals in the United Kingdom, 6-7 January 1981. 
 10. ^ [a b c d] Johan Wilhelm Palmstruch, Svensk Botanik, första bandet, andra upplagan, Stockholm 1815. Tillgänglig på Archive.org
 11. ^ Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon. sida 116, [1] [[C.W.K. Gleerup|Gleerups]], Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962
 12. ^ Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 123, [2] [[C.W.K. Gleerup|Gleerups]], Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962
 13. ^ [a b] Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 372 [3] [[C.W.K. Gleerup|Gleerups]], Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962
 14. ^ [a b] Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 720 [4] [[C.W.K. Gleerup|Gleerups]], Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]