Dallas Cowboys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dallas Cowboys är ett professionellt amerikansk fotbollslag i den amerikanska National Football League (NFL). Fram till 2008 hade laget Dallasförorten Irving som spelort. Från och med 2009 har lag laget flyttat till nybyggda AT&T Stadium i närliggande Arlington.

Laget spelar i Eastern Division i National Football Conference (NFC) och anslöts till NFL 1960. Laget kallas ibland vardagligt för America's Team (sv: Amerikas lag) på grund av den stora skaran av fans som bor utanför lagets lokala bas. Enligt tidningen Forbes är Dallas Cowboys det mest värdefulla laget i Nordamerika och värderas till 1,5 miljarder USD, och det näst mest värdefulla är Washington Redskins som värderas till 1,3 miljarder USD. De är även ett av de rikaste lagen i NFL med en årlig intäkt av 250 miljoner USD.

Dallas Cowboys är ett av de mest framgångsrika lagen i NFL:s historia och har ligarekorden för flest på varandra följande säsonger med vinst (20, från 1966 till 1985) och flest säsonger med minst 10 vinster (24). Laget har spelat flest slutspelsmatcher (27, vid 2004, som inkluderar ett annat ligarekord av 54 slutspelsmatcher med vinst i 32 av dem), flest spelade NFC-finalmatcher (14), samt flest spelade Super Bowl-matcher (8). Laget blev det första i NFL:s historia att vinna tre Super Bowl-matcher på endast fyra år (en bedrift som bara New England Patriots har lyckats med sedan dess). Tillsammans med San Francisco 49ers har Dallas Cowboys fem Super Bowl-vinster, dock en mindre än vad Pittsburgh Steelers har åstadkommit med sina sex titlar.

Den framgångsrikaste perioden för laget var under en 30-årsperiod från 1966 till 1996 då de gick till slutspel 24 gånger (80 %), spelade 14 NFC-finaler (över hälften av alla NFC-finaler spelade) och spelade åtta Super Bowl-matcher (över en fjärdedel av alla Super Bowl-matcher under perioden).

Nuvarande spelaruppställning[redigera | redigera wikitext]

Dallas Cowboys roster
Quarterbacks

Running Backs

Wide Receivers

Tight Ends

Offensive Linemen

Defensive Linemen

Linebackers

Defensive Backs

Special Teams

Reserve Lists


Practice Squad


¨Nykomlingar i kursiv
Roster uppdaterad November 10, 2010
Depth ChartTransactions

53 Aktiva, 4 Inaktiva, 8 PS

More rosters


Grundat[redigera | redigera wikitext]

Staden Dallas beviljades NFL-franchise 28 januari 1960 vid utvidgningen av NFL. Laget hette i ett tidigare skede Dallas Steers, och kallades senare även Dallas Rangers, men inför första säsongen, 1960, bestämdes namnet slutligen till Dallas Cowboys.

Hemmaarena[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsdräkt[redigera | redigera wikitext]

  • Hemma och Borta: Vit tröja med blå text, silverfärgade byxor med blå/vita revärer respektive blå tröja med vit text, silverfärgade byxor med blå/vita revärer.
  • Hjälm: Silver med blå/vit rand över hjässan, blå stjärna på sidorna.

Mästerskapsvinster[redigera | redigera wikitext]

8 – (1970, 1971, 1975, 1977, 1978, 1992, 1993, 1995)

Super Bowl[redigera | redigera wikitext]

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]