Dame Edna Everage

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dame Edna Everage
Dame Edna (6959716988).jpg
Född17 februari 1934[1] (87 år)
MedborgarskapAustralien
SysselsättningReporter
Webbplatsdame-edna.com/
Redigera Wikidata

Dame Edna Everage, ofta bara Dame Edna, är en fiktiv australiensisk megastjärna skapad och gestaltad av den australiska komikern Barry Humphries. Everage är känd för sitt lila- eller wisteria-färgade hår, sina pråliga Cat-Eye glasögon och sin högljudda hälsning: "Hello, Possums!"

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Rollfiguren Dame Edna, som såg dagens ljus 1956, är änka och har tre barn, bland dem sonen, designern och tillika "homopaten" [sic!] Kenny. Förutom att ägna sig åt sina shower på scen, TV och film, minglar hon bland all världens ledare och jetset där hon världsvant rör och för sig.

Typiskt för Dame Edna är hennes syn på sig själv gentemot sin omgivning såsom superbegåvad, mångfacetterad, oerhört populär och stenrik. Hon menar att hon är en förebild för all världens kvinnor och driver inte sällan folk till vansinne med sitt allt annat än ödmjuka sätt. Som intervjuare i sina shower kan hon, som ingen annan, ställa de mest opassande frågor på ett mycket avväpnande sätt. I flera av sina program åtföljs hon av Emily Perry (1907–2008) som Madge Allsop.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Internet Movie Database, läst: 21 juni 2019, (Källa från Wikidata)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]