Danguolė Rasalaitė

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Danguolė Rasalaitė
Född19 maj 1983
Kaunas, Litauiska SSR, Sovjetunionen
Död10 januari 2000 (16 år)
Malmö, Sverige
Nationalitetsovjetiska (1983-1991)
litauiska (1991-2000)
Känd förOffer för människohandel, inspiration till filmen Lilja 4-ever

Danguolė Rasalaitė, född 19 maj 1983 i Kaunas i dåvarande Litauiska SSR i Sovjetunionen, död 10 januari 2000 i Malmö, var en flicka från Litauen som 17 september 1999 anlände till Sverige i tron om att hon skulle få arbeta som bärplockare. Istället tvingades hon prostituera sig i Arlöv.

Såld till prostitution[redigera | redigera wikitext]

Danguolės mor hade lämnat henne ensam kvar i Litauen efter att hon flyttade till USA med en man som hon hade träffat när flickan var 14 år, och fadern satt i fängelse på livstid. Modern hade också avsagt sig all kontakt och ansvar av flickan i ett brev till kommunen. Hon hade talat om för sin mormor att hon hade fått kontakt med en man som sade sig kunna ordna arbete åt henne. Mannen gav henne ett falskt pass och satte henne på flyget från Litauen. Rasalaitė kom till Sverige med sin pojkvän. 17 november 1999 anlände Danguolė till Kristianstad. Väl framme fråntogs hon sitt pass och kördes till Arlöv där hon låstes in i en lägenhet där hon fick veta att hon stod i skuld till mannen som ordnat resan över 20 000 kronor för pass och resa och att hon måste betala av summan genom att sälja sig som prostituerad.

Efter en dryg månad av prostitution lyckades Rasalaitė i ett obevakat ögonblick fly från lägenheten genom ett fönster. Enligt uppgift vågade hon inte kontakta polisen utan flydde istället till Malmö där hon träffade en man från Makedonien som erbjöd henne logi. Det har senare framkommit att hon under kvällen den 6 januari 2000 blev våldtagen av både den makedonske mannen och hans vänner. Hon bodde därefter tillsammans i en lägenhet med en 17-årig flicka, Melita, som blev nära vän med Rasalaitė. Det är Melita som har berättat mycket om vad som hände den sista månaden i Rasalaitės liv.

Den 7 januari 2000 hoppade Rasalaitė från en motorvägsbro i Malmö, i akt och mening att begå självmord. Hon fördes till sjukhus men dog 10 januari 2000 till följd av de skador hon ådragit sig. Rasalaitė återfick aldrig medvetandet under sin tid på sjukhuset.[1]

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Rasalaitė hade inget pass eller andra identifikationshandlingar på sig, men polisen fann två telefonnummer nedskrivna på papper i hennes vänstra byxficka. Med hjälp av detta spårade Malmö-polisen lägenheten i Arlöv där hon hade hållits inspärrad. I lägenheten fann man Danguolės ägodelar och tre avskedsbrev till hennes väninnor i Litauen. Hon hade blivit lurad av en man kallad "ryssen" som dock aldrig kunde identifieras och inga straff har heller följt på fallet. Den 23 januari 2006 talade drottning Silvia mot kvinnovåld och berättade om Rasalaitės liv och död.

Film[redigera | redigera wikitext]

Lukas Moodysson regisserade filmen Lilja 4-ever (2002), som bygger på Danguolė Rasalaitės livsöde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Björneblad, Peter (23 mars 2000). ”Hon tvingades bli prostituerad – tog livet av sig”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/23/balt.html. Läst 1 september 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]