Danguolė Rasalaitė

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Danguolė Rasalaitė
Född19 maj 1983
Kaunas, Litauiska SSR, Sovjetunionen
Död10 januari 2000 (16 år)
Malmö, Sverige
Nationalitetsovjetiska (1983-1991)
litauiska (1991-2000)
Känd försåld som sexslav, inspiration fill filmen Lilja 4-ever

Danguolė Rasalaitė, född 19 maj 1983 i Kaunas, Litauiska SSR, Sovjetunionen, död 10 januari 2000 i Malmö, Sverige, var en 16-årig flicka från Litauen som den 17 september 1999 anlände till Sverige i tron om att hon skulle få arbeta som bärplockare. Istället såldes hon som sexslav i Arlöv.

Såld till prostitution[redigera | redigera wikitext]

Den 16-åriga Danguolė Rasalaitė kom till Sverige med sin pojkvän; hon hade tidigare talat om för sin mormor att hon hade fått kontakt med en man som sade sig kunna ordna arbete åt henne. Mannen gav henne ett falskt pass och satte henne på flyget från Litauen. Danguolės mor hade lämnat henne ensam kvar i Litauen efter att hon flyttade till USA med en man som hon hade träffat när flickan var 14 år, och fadern satt i fängelse på livstid. Modern hade också avsagt sig all kontakt och ansvar av flickan i ett brev till kommunen. Den 17 september 1999 anlände Danguolė till Kristianstad. Väl framme fråntogs hon sitt pass och kördes till Arlöv där hon låstes in i en lägenhet, och där blev hon informerad om att hon var "skyldig" mannen över 20 000 kronor för pass och resa och att hon måste betala av summan genom att sälja sig som prostituerad.

Efter en dryg månad av prostitution lyckades dock Rasalaitė vid ett obevakat ögonblick fly från lägenheten genom ett fönster. Enligt uppgift vågade hon inte kontakta polisen utan flydde istället in till Malmö, där hon träffade en man från Makedonien som erbjöd henne logi. Det har senare framkommit att hon under kvällen den 6 januari 2000 blev våldtagen av både den makedonske mannen och hans vänner. Hon bodde därefter tillsammans i en lägenhet med en 17-årig flicka vid namn Melita, som blev nära vän med Dangoule. Det är Melita som har berättat mycket om vad som hände den sista månaden i Dangoules liv.

Den 7 januari hoppade Danguolė Rasalaitė från en motorvägsbro i Malmö, i akt och mening att begå självmord. Hon fördes till sjukhus men dog den 10 januari 2000 på grund av skador hon ådragit sig i fallet från bron. Danguolė återfick aldrig medvetandet under sin tid på sjukhuset.[1]

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Danguolė Rasalaitė hade inget pass eller andra identifikationshandlingar på sig, men polisen fann två telefonnummer nedskrivna på papper i hennes vänstra byxficka. Med hjälp av detta spårade Malmö-polisen lägenheten i Arlöv där hon hade hållits inspärrad. I lägenheten fann man Danguolės ägodelar och tre avskedsbrev till hennes väninnor i Litauen.

Danguolė hade blivit lurad av en man kallad "ryssen" som dock aldrig kunde identifieras, och inga straff har följt på fallet Danguolė. Den 23 januari 2006 talade drottning Silvia mot kvinnovåld och berättade om Danguolės liv och död.

Film[redigera | redigera wikitext]

Lukas Moodysson regisserade filmen Lilja 4-ever (2002), som bygger på Danguolė Rasalaitės livsöde. I huvudrollen som 16-åriga "Lilja" ses Oksana Akinsjina.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Björneblad, Peter (23 mars 2000). ”Hon tvingades bli prostituerad – tog livet av sig”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/23/balt.html. Läst 1 september 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]