Dani Sordo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dani Sordo
Dani Sordo 2014 001 (cropped).jpg
Karriär i Rally-VM
Nationalitet Spanien Spansk
Aktiva år 2006–
Stall Citroën
Första VM-tävling Monte Carlo-rallyt 2006
Senaste seger Tyska rallyt 2013

Daniel Sordo Castillo, född den 2 maj 1983 i Torrelavega i Kantabrien, är en spansk rallyförare som tävlat i VM-sammanhang sedan spanska rallyt 2003, först som junior och därefter under 2006 i en WRC-bil för Kronos Total Citroën tillsammans med kartläsaren Marc Marti, som tidigare varit kartläsare åt landsmannen och mentorn Carlos Sainz.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Sordo inledde sin motorsportkarriär med motocross som tolvåring, följt av karting och touring, varefter han började köra rally på nationell nivå i Spanien med början 2003. 2004 körde han i standardbilklassen P-WRC i en Mitsubishi Lancer och tog den spanska riksmästerskapstiteln för juniorer. Året därpå blev han juniorvärldsmästare med fyra segrar (Sardinien, Finland, Tyskland och Spanien) i en Citroën C2 för Kronos.

2006[redigera | redigera wikitext]

Dani Sordo under Australienrallyt 2006.

Under 2006 gjorde proffsstallet Citroën Total World Rally Team ett avbrott från VM för att ta fram en ny bilmodell. Istället deltog privatstallet Kronos med stöd från proffsstallet. Sordo var under denna säsong huvudsakligen Citroëns tredjeförare efter Sébastien Loeb och Xavier Pons, men Pons oförmåga att ta poäng för tillverkaren gjorde att Sordo tillfälligt körde som andreförare. Han stod på prispallen fyra gånger under 2006 (Katalonien, Korsika, Sardinien och Tyskland) och kom på femte plats i poängtabellen för förare, men lyckades inte vinna något rally under sin första WRC-säsong.

2007[redigera | redigera wikitext]

Under 2007 deltog åter Citroën Total, och Sordo tävlade i en Citroën C4 som Citroëns andreförare efter världsmästaren Loeb. Sordo tog inte hem några segrar detta år heller, men stod på prispallen sju gånger (Monte Carlo, Portugal, Sardinien, Katalonien, Korsika, Japan och Irland), vilket gav en fjärdeplats för säsongen.

2008[redigera | redigera wikitext]

Inte heller 2008 medförde några segrar i VM-tävlingarna, men Sordo tog ändå en tredjeplats för säsongen med pallplatser i sex deltävlingar (Argentina, Jordanien, Tyskland, Nya Zeeland, Katalonien och Storbritannien).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]