De tre musketörerna

Från Wikipedia
För andra betydelser, se De tre musketörerna (olika betydelser).
De tre musketörerna
D'Artagnan och de tre musketörerna. Illustration av Maurice Leloir 1894.
D'Artagnan och de tre musketörerna. Illustration av Maurice Leloir 1894.
FörfattareAlexandre Dumas den äldre
OriginaltitelLes trois Mousqetaires
OriginalspråkFranska
ÖversättareFredrik Nikolas Berg
ÄmneMusketörer
GenreÄventyr
Utgivningsår1844
Först utgiven på
svenska
1846
Del i serie
Ingår i seried'Artagnan-trilogin
Efterföljs avMiladys son eller Tjugu år efteråt

De tre musketörerna (originaltitel Les trois Mousqetaires) är en historisk äventyrsroman av Alexandre Dumas d.ä. publicerad första gången 1844, vilken utspelar sig under 1600-talet och handlar om tre medlemmar (Sieur AthosAtos i vissa äldre översättningar[1]–, Sieur Porthos och Sieur Aramis) ur den franske kungens nedlagda livvaktsstyrka, musketörerna, som tvingas ta hand om både hotet från kungens rådgivare, kardinal Richelieu, och den unge hetsporren D'Artagnan som blir kär i Lady de Winter. Men berättelsen slutar ändå inte här, utan fortsätter i Myladys son eller 20 år efteråt och i Vicomte de Bragelonne.

Författaren säger i förordet till De tre musketörerna att: "Det är inte min mening att här göra en analys av det märkliga arbetet och jag ska nöja mig med att hänvisa dem av mina läsare, som intresserar sig för händelserna under denna epok, till dessa memoarer. De ska där finna gestalter tecknade av mästerhand, och fastän skisserna för det mesta är nedkastade på kaserndörrar och värdshusväggar, kommer de inte att undgå att finna bilderna av Ludvig XIII, Anna av Österrike, Richelieu, Mazarin och de flesta av den tidens hovmän lika väl träffade som i Anquetils historia." Dumas säger sig ha funnit "herr d'Artagnans memoarer" i kungliga biblioteket vid forskning om Ludvig XIV.[2]

Musketörernas valspråk har blivit mycket berömt: En för alla, alla för en! (franska: Un pour tous, tous pour un!).

Musketör-trilogin[redigera | redigera wikitext]

  • 1844 – Les trois mousquetaires - De tre musketörerna (första svenska översättning av Fredrik Niklas Berg, Hjerta, 1846, senaste utgåva 2001, då kraftigt förkortad).
  • 1845 – Vingt ans après - Myladys son eller Tjugu år efteråt (första svenska översättning 1847, senaste utgåva 1979), även i två delar som Musketörerna i skilda läger och Musketörerna återförenade 1961 resp. Bödeln och Hämnaren.
  • 1849 – Le vicomte de Bragelonne ou Quarante ans après - Vicomte de Bragelonne (första svenska översättning 1848-1849 i tre volymer, senaste utgåva 1969 i fyra volymer).
    Även som Mannen med järnmasken 1950 och Fyrtio år efteråt eller Vicomte de Bragelonne 1960.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen har filmatiserats ett flertal gånger, däribland:

Musikal[redigera | redigera wikitext]

I andra verk[redigera | redigera wikitext]

I avsnittet "Four Musketurtles" av 1987 års Teenage Mutant Ninja Turtles tror Leonardo, som just läst boken, efter ett slag i huvudet under ett tag att han är "D'Artagnan".[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Wikisource
Texten till De tre musketörerna finns på Wikisource.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]